Poslanecká sněmovna schválila zásadní novelu záona o veřejném zdravotním pojištění. Normu nyní posoudí senátoři.

Poslanci schválili novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, pacientské organizace nemusí být jen spolky

Sněmovnou dnes s úpravami prošel vládní návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci tak podpořili zásadní změnu systému úhrad moderních inovativních léků s cílem zlepšit jejich dostupnost. Schválili také pozměňovací návrh z dílny ODS, podle něhož status pacientské organizace náleží nejen zapsaným spolkům, ale také dalším právním formám neziskových organizací, které dlouhodobě pacientům pomáhají a hájí jejich zájmy, tedy ústavům a obecně prospěšným společnostem. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Sněmovnou dnes s úpravami prošel vládní návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci tak podpořili zásadní změnu systému úhrad drahých inovativních léků a přípravků na vzácná onemocnění, která by měla zlepšit jejich dostupnost pro pacienty.

Zákon dále upravuje proces dohodovacího řízení, ve kterém zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče vyjednávají se zdravotními pojišťovnami o úhradách péče na celý rok. Rozšiřuje také úhradu některých dobrovolných očkování ze zdravotního pojištění. Hrazené očkování proti klíšťové encefalitidě budou mít podle předlohy lidé starší 50 let a proti invazivním meningokokovým infekcím děti do jednoho roku věku místo do šesti měsíců a nově také od dovršení 14. do dovršení 15. roku věku. Změny se týkají rovněž hrazení očkování proti lidskému papilomaviru a proti chřipce. Proti chřipce mají mít hrazené očkování i zdravotníci a další odborní pracovníci ve zdravotnictví.

Zdravotní sestry podle novely dostanou pravomoc předepisovat některé pomůcky a praktičtí lékaři nové léky. Předloha také zvyšuje hraniční věk ženy pro hrazené umělé oplodnění o rok na 40 let. Dostupnější péči by mohla přinést pacientům s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy a vrozené nebo systémové vady.

U pacientské organizace není rozhodující její forma, ale obsah činnosti

Poslanci také schválili pozměňovací návrh z dílny ODS, podle něhož status pacientské organizace, které jsou podle této novely důležitou součástí procesu rozhodování o úhradě inovativních léků, náleží nejen zapsaným spolkům, ale také dalším právním formám neziskových organizací, které dlouhodobě pacientům pomáhají a hájí jejich zájmy, tedy ústavům a obecně prospěšným společnostem. Výbor pro zdravotnictví původně na návrh ministerstva předložil návrh, aby pacientskou veřejnost v jednáních s orgány veřejné správy mohly zastupovat jen spolky.

Vedle toho poslanci schválili i další změny, které například snižují doplatky pacientů za moderní bionické klouby. Naopak neuzákonili dispenzační taxu, tedy odměnu poskytovateli lékárenské péče za výdej léku, jak žádali lidovci, a ani pirátskou snahu o hrazení těch služeb porodním asistentkám, které ženám v šestinedělí neindikoval lékař. Podle kritiků nemají asistentky na poskytování těchto služeb vzdělání a jednalo by se jen o čerpání peněz z veřejného zdravotního pojištění. Sněmovna také upravila právo na přítomnost rodiče při celodenní hospitalizaci dítěte.

Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

-sed-,-čtk-