NKÚ není spokojen s tím, jak MPSV rozděluje dotace na sociální služby. Foto: koláž ZD

Dotace na sociální služby nemohly podle NKÚ významně zlepšit dostupnost lůžek

Dotace na rozvoj sociálních služeb, které vyplatilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v letech 2017 až 2019, nemohly podle Národního kontrolního úřadu významně zlepšit dostupnost lůžek v domovech. Kromě nízkých cílů resortu vytkl některá pochybení, která rozdělování peněz provázela. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) reagovala, že v předchozích letech se vyčlenilo na navyšování kapacit málo peněz, její úřad chce investice zvýšit a nedostatky odstranit.

Dotace na rozvoj sociálních služeb, které vyplatilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v letech 2017 až 2019, nemohly významně zlepšit dostupnost lůžek v domovech, kritizuje ve včera zveřejněné zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kromě nízkých cílů resortu vytkl některá pochybení, která rozdělování peněz provázela. Kontrola NKÚ se zaměřila na dva programy k rozvoji a obnově pobytových služeb, ke zlepšení jejich kvality či na podporu mobility, v nichž bylo na investice 5,9 miliardy korun.

„MPSV u jednoho z nich stanovilo cíle tak, že u části z nich nebude možné vyhodnotit, co peníze přinesly, v jiném případě zase stanované cíle byly nastaveny tak, že nemohly významně zlepšit situaci,“ uvádí NKÚ. Ministerstvo podle něj také v několika případech nedodrželo vlastní podmínky pro proplácení dotací.

Podle NKÚ v době schvalování programu bylo v Česku ve vybraných službách 72.100 lůžek a téměř 92.000 neuspokojených žádostí o umístění. MPSV naplánovalo vytvořit 605 nových lůžek. „U takto nízko stanoveného cíle bylo od začátku možné předpokládat, že dostupnost pobytových lůžek se významně nezlepší,“ kritizuje NKÚ.

MPSV: Měli jsme málo peněz, ale nyní budeme navyšovat

Tiskové oddělení ministerstva v podvečer reagovalo tak, že nyní je navyšování počtu lůžek „jednou z hlavních priorit MPSV“. Sdělilo, že v minulých letech se na to vyčlenilo málo peněz a v obou programech bylo v roce 2017 asi 233 milionů. „V nejnovější aktualizaci programu jsme navýšili cílový počet nových lůžek,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v tiskové zprávě. O kolik míst se jedná, neupřesnila. Podle tiskového oddělení resort vycházel z odhadů potřebného počtu míst z krajů. „Víme samozřejmě, jaký je demografický vývoj, a to, že pravděpodobně vzroste potřeba počtu lůžek v sociálních zařízeních. Musíme ale také vycházet z možností, které jsou dány státním rozpočtem. Letos i tak počítáme s vyššími investicemi právě na vytváření lůžkových kapacit,“ řekla Maláčová.

Podle ní je na podporu poskytovatelů služeb připravená částka 1,16 miliardy korun. Na co by se peníze měly využít, ale v tiskové zprávě resort nesdělil. Poskytovatelé péče i kraje si stěžují dlouhodobě na nedostatek financí na výdělky i provoz.

Výhrady měli kontroloři také k posuzování projektů. U jednoho z programů resort stanovil ukazatele efektivnosti, které však při hodnocení nebral v úvahu. V jiných případech chyběla pro některé postupy jednotná a ověřitelná pravidla, píše NKÚ. Kontroloři dále zjistili, že MPSV vyplatilo příjemcům maximální dotaci před dokončením projektů, kdy ještě nebyly známy skutečné výdaje. Stalo se tak u dvou ze 12 prověřovaných projektů. „U jednoho z projektů to pak v praxi znamenalo, že MPSV zaplatilo o téměř jeden a půl milionu korun více, než ve skutečnosti mělo,“ uvádí NKÚ.

Podle ministerstva financování bylo v souladu s pravidly s ohledem na hospodárnost a účelnost, skutečné náklady byly vyšší než plánované.

čtk-