Podle ředitele FN Plzeň Václava Šimánka autor videa šířil nepravdivý údaj o zabíjení nemocných a několikrát obvinil zaměstnance FN z trestných činů, což může vážně ohrozit vážnost nemocnice a znepokojit občany. Foto: Pxfuel

Policie obvinila muže, který na jaře točil video na covidovém oddělení FN Plzeň

 Z šíření poplašné zprávy a pomluvy obvinili plzeňští kriminalisté třiašedesátiletého muže, který letos v polovině března natáčel video na covidovém oddělení plzeňské fakultní nemocnice. Více než tříhodinový pořad umístil na internet. V nahrávce se mimo jiné dožadoval, aby lékaři podali jeho matce lék ivermektin. Ve videu tvrdil, že lékaři nechávají covidové pacienty umírat, protože jim tento lék nechtějí podávat. Protože pomluvy a šíření poplašné zprávy se dopustil v době nouzového stavu, hrozí muži stíhanému na svobodě až osmileté vězení, řekla včera ČTK policejní mluvčí Veronika Hokrová.

„Vyšetřováním případu bylo zjištěno, že zveřejněné zvukové i obrazové záznamy pořízené obviněným jsou způsobilé způsobit nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva tím, že rozšiřují poplašnou zprávu o interním chodu na pracovišti ve zdravotnickém zařízení a dále svým jednáním měl způsobit újmu na dobrém jménu lékařského personálu,“ uvedla mluvčí.

Muže pustili zdravotníci v době vrcholící pandemie na covidové oddělení za jeho matkou, která byla ve velmi špatném stavu. Sám v nahrávce připustil, že ho za ní pustili, aby se s ní rozloučil, protože umírala. Už před nákazou covidem byla podle něj po mrtvici na polovinu těla ochrnutá. Podle jeho tvrzení ale nemusela na covid umírat, kdyby jí lékaři podali ivermektin. Na oddělení muž začal tajně natáčet videa zdravotníků, své matky, která už téměř nekomunikovala, i dalších pacientů. Neustále se domáhal toho, aby matce lék okamžitě podali. Zdravotníci se mu například marně snažili vysvětlit, že ženě akutně selhávají ledviny a v takovém případě lék nelze podat. Podání léku se domáhal i podle zveřejněné nahrávky telefonátu u přednosty kliniky. I ten se mu snažil vysvětlit, že účinnost léku není prokázaná a nejsou prokazatelné výsledky ani doporučení odborných společností. Muž ale tvrdí, že je účinný. „Na to nepotřebuji být lékař, abych toto věděl,“ uvedl.

Proti zveřejněnému videu se hned v březnu ohradil ředitel FN Plzeň Václav Šimánek a uvedl, že nemocnice podala na jeho autora trestní oznámení. „Svým chováním zneužil důvěru všech přítomných, protože na oddělení pořídil nahrávky bez souhlasu zaměstnanců a o co hůře, i bez souhlasu vyobrazených pacientů. Nahrávky následně sestříhal a zveřejnil s cílem poškodit dobré jméno Fakultní nemocnice Plzeň,“ uvedl tehdy v prohlášení Šimánek. Autor videa podle něj šířil nepravdivý údaj o zabíjení nemocných, několikrát obvinil zaměstnance FN z trestných činů, což může vážně ohrozit vážnost nemocnice a znepokojit občany. „Zdravotníci jsou (stejně jako mnoho dalších občanů ČR) již fyzicky a psychicky vyčerpaní, ale přesto odvádí stoprocentní výkon ve prospěch pacientů. O to více pak cítí velkou frustraci, pokud jim lidé nedůvěřují a snaží se mnohdy i silou donutit odborníky k jinému druhu léčby či péče a berou tzv. ‚zákon do vlastních rukou‘,“ uvedl v březnu ředitel nemocnice.

-čtk-