Senát bude tento týden jednat úpravě předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Foto: Pixabay

Senát by mohl v novele o zvýšení důchodů upravit předčasné penze záchranářů

Senát v novele o dodatečném zvýšení důchodů o 300 korun od příštího roku možná upraví předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Doporučil to garanční sociální výbor. Senátní plénum bude o důchodové předloze hlasovat na schůzi, která začne ve středu dopoledne.

Senát v novele o dodatečném zvýšení důchodů o 300 korun od příštího roku možná upraví předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Doporučil to garanční sociální výbor. Senátní plénum bude o důchodové předloze hlasovat na schůzi, která začne ve středu dopoledne. Novela obsahuje také příspěvek 500 korun k penzi za každé vychované dítě od roku 2023. Očekává se, že senátoři budou prosazovat i další pozměňovací návrhy.

Možnost předčasného odchodu do důchodu až o pět let bez sankce prosadili pro pracovníky integrovaného záchranného systému poslanci vládního hnutí ANO. Senátní zpravodaj Miroslav Adámek (za ANO) uvedl, že ustanovení je sepsáno tak, že by se nedalo využít a žádosti záchranářů by byly zamítány. Ve výboru prosadil pozměňovací návrh, který stav napravuje a zužuje také okruh lidí, kteří by do předčasného důchodu bez postihu mohli odejít. Jednalo by se podle Adámka o zaměstnance ve výjezdových skupinách a v operačních střediscích a o horské záchranáře. Senátor Jiří Vosecký (SLK) se pozastavil nad tím, že Sněmovnu opustil „zmetek“.

Senátní ústavně-právní výbor doporučil už minulý týden plénu schválit důchodovou novelu beze změn. Adámek včera uvedl, že na plénu budou patrně předneseny pozměňovací návrhy na úplné vypuštění úpravy předčasných důchodů záchranářů a na zrušení části novely o 300korunovém zvýšení penzí nad zákonnou valorizaci. Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 uvedla, že v diskusi je úprava, která by navýšení navrhované vládnou nahradila růstem penzí důchodců starších 80 let o 500 korun. Předloha by mohla čelit také návrhu na zamítnutí, uvedl Adámek.

„Cílem návrhu zákona je další posílení příjmů důchodců,“ řekla senátorům náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Dana Roučková. Zákonná valorizace penzí bude v lednu podle nynějších předpokladů zhruba o polovinu nižší než v předchozích letech, přičemž inflace vzrostla, podotkla. Podle zákonných pravidel by penze rostly na základě současných odhadů v průměru o 497 korun, tedy o 3,2 procenta, uvedla Roučková. V případě schválení dodatečného zvýšení o 300 korun by podle ní stouply o 5,2 procenta, konkrétně o 797 korun. Průměrná penze by v lednu činila 16.275 korun, dodala.

Senátor ODS Rostislav Koštial (ODS) označil novelu za „guláš“ a za předvolební balíček. Rovněž Šárka Jelínková (KDU-ČSL) mínila, že „celkově je zákon především předvolební“. Podle pirátské senátorky Adély Šípové je návrh populistický a narychlo šitý před volbami.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků.

-čtk-