V Česku zatím paxlovid dostupný není, i když o jeho dodávkách se jedná. Foto: pixabay

Studie: Riziko žilních problémů je vyšší po prodělání covidu-19 než po vakcíně

Riziko krevních sraženin nebo trombocytopenie, tedy stavu, kdy má pacient snížené množství krevních destiček, je po prodělání onemocnění covid-19 vyšší než po očkování vakcínou AstraZeneca. Riziko potíží s oběhovou soustavou je rovněž větší po nákaze koronavirem než po podání preparátu od firem Pfizer a BioNTech. Vyplývá to z včera zveřejněné studie, která porovnala data téměř 30 milionů lidí.

Po podání obou vakcín existuje zvýšené riziko cévních a žilních problémů. Po prodělání nemoci covid-19 je ale podstatně vyšší a trvá déle, uvedl tým vědců z Oxfordské univerzity v textu, který publikoval v odborném časopise The British Medical Journal.

Autoři studie zkoumali zdravotní komplikace, které se objevily do 28 dní po podání první dávky vakcín AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Dospěli k závěru, že na každých deset milionů lidí naočkovaných látkou AstraZeneca připadlo nadbytečných 107 případů trombocytopenie, 66 případů hluboké žilní trombózy a sedm případů mozkové žilní trombózy. Po prodělání onemocnění covid-19 bylo riziko trombocytopenie devětkrát vyšší a možnost rozvoje žilní trombózy vzrostla 200krát.

Na každých deset milionů lidí, kteří obdrželi první dávku proticovidové vakcíny Pfizer/BioNTech, připadlo 143 nadbytečných případů cévní mozkové příhody. Po prodělání covidu-19 je však riziko mozkové mrtvice 12krát vyšší než po podání vakcíny.

Prodělání nákazy koronavirem SARS-CoV-2 podle odhadů vedlo k nadbytečným 934 případům trombocytopenie, 12.614 případům hluboké žilní trombózy a 1699 případům cévní mozkové příhody.

Autoři studie zkoumali záznamy od zhruba 29 milionů lidí, kteří obdrželi první dávku jedné z proticovidových vakcín mezi prosincem 2020 a dubnem 2021 a data od více než 1,8 milionu lidí, kteří v té době prodělali nákazu koronavirem.

Podle hlavní autorky studie Julie Hippisleyové-Coxové, která hovořila s webem BBC News, je důležité, aby lidé znali rizika očkování, ale měli by vědět, že po prodělání nákazy jsou vyšší. Její kolega Aziz Sheikh dodal, že studie „jasně podtrhla“ výhody očkování.

-čtk-