Tři členy dozorčí rady zaměstnanecké pojišťovny jmenuje vláda a šest členů zastupuje pojištěnce a plátce pojistného. Foto: Koláž ZD

Vláda jmenovala do dozorčích rad zdravotních pojišťoven dva členy

Dozorčí rady dvou zdravotních pojišťoven mají nové členy, které na včerejším zasedání jmenovala vláda. V radě Vojenské zdravotní pojišťovny ČR (VoZP) bude nově šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček, v dozorčí radě Zaměstnanecké pojišťovny Škoda pak Květoslava Cimlerová, která zastává na ministerstvu práce místo vrchního ministerského rady.

Dozorčí rada zaměstnanecké pojišťovny dohlíží na hospodaření a dodržování předpisů. Podle zákona má devět členů. Tři navrhují ministři financí, práce a zdravotnictví a jmenuje či odvolává vláda. Dalších šest členů zastupuje pojištěnce a plátce pojistného. Tři volí zaměstnavatelé a tři zaměstnanci. Funkční období členů je čtyřleté. Mělo by začínat hned po skončení období předchozího člena. U náhradníka by měla doba trvat do skončení období voleného člena, za kterého nastupuje. Toho, koho jmenovala vláda, je možné před vypršením mandátu odvolat.

Podle podkladů na místo v radě pojišťovny Škoda rezignoval v polovině září 2018 Vilém Kahoun. V minulosti působil jako generální ředitel ČSSZ. Patří k poradcům premiéra Andreje Babiše (ANO) pro téma důchodů a reformy penzí. Rezignaci na místo v dozorčí radě VoZP loni koncem října oznámil Ivo Jančík. Tento někdejší poradce ministryně práce Jaroslavy Němcové (ANO) pro informační a komunikační technologie se do rady dostal na jaře 2018.

Do pojišťovny Škoda zamíří Cimlerová. Na ministerstvu práce působí deset let, zaměřuje se na nemocenské pojištění a pojistné na sociální zabezpečení. Předtím pracovala od počátku 90. let v úřadech sociální správy. Absolvovala Vysokou školu chemicko-technologickou v roce 1983. Od října 2012 podle podkladů pro vládu zasedá v rozhodčím orgánu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Boháček se stal členem dozorčí rady VoZP. Generálním ředitelem ČSSZ je od února 2019. V úřadu začal pracovat v roce 2008 jako právník. Právnickou fakultu Masarykovy univerzity dokončil v roce 2009.

-čtk-