Butovické centrum disponuje jednou z nejmodernějších tříteslových magnetických rezonancí v republice. Dětem či lidem s úzkostmi ze stísněných prostor přitom mohou vyšetření ulehčit a zpříjemnit videobrýle a sluchátka, přes které je možné pustit film. Foto: AKESO

Nové diagnostické centrum v Nových Butovicích přijímá pacienty. A hledá další lékaře

Zatímco se většina zdravotnických zařízení začala oklepávat z poslední vlny covid-19, podařilo se Nemocnici Hořovice, respektive holdingu AKESO, otevřít v pražských Nových Butovicích diagnostické centrum. Ambulance, které tu vznikly, přitom svým spektrem navazují jak na hořovickou porodnici a dětské oddělení, tak na Rehabilitační nemocnici Beroun. Od dubna, kdy zařízení otevřelo, nabíhá jeho provoz postupně – zářijovou novinkou je rozšíření provozu tříteslové magnetické rezonance, která funguje i ve večerních hodinách. Moderně zařízené centrum tak stále přijímá nové pacienty a i do budoucna by své kapacity rádo dále rozšiřovalo. V současnosti proto hledá jak nové lékaře, tak radiologické asistenty.

„Důvod, proč vzniklo centrum v Butovicích, je jednoduchý – přiblížit se pacientům i v Praze,“ vysvětluje ředitel diagnostického centra Jiří Pichlík. Holding AKESO dnes působí především v oblasti Středních Čech, kde má nemocnici v Berouně a Hořovicích, a vedle toho provozuje onkologické a radiologické centrum Multiscan, které je součástí Komplexního onkologického centra Pardubického kraje. A protože Nemocnice Hořovice má dnes řadu pacientů z Prahy, navázáním butovického centra právě pod ni se péče pacientům přiblížila a zároveň se využilo i dobré jméno nemocnice.

Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice se otevřelo v pražských Nových Butovicích v dubnu. Foto: AKESO

První úmysly zřídit diagnostické centrum se přitom zrodily už pět let zpátky, a letos v dubnu se zařízení na bázi polikliniky s kvalitní diagnostikou povedlo otevřít. „Jsme pyšní na to, že i v době akutní krize se nám podařilo otevřít další provoz,“ říká mluvčí hořovické nemocnice Petra Horáková.

„Máme tu celé spektrum ambulancí, které cílí hlavně na specializovanou péči o děti, ale i dospělé. Chtěli jsme však uspokojit poptávku především po dětských specialistech, což je péče, která jinak bývá k dostání s delší čekací dobou. My sázíme na to, že se snažíme poskytovat krátké objednací doby. Máme přitom k dispozici dětského gynekologa, což je úzkoprofilový obor, dále dvě dětské lékařky, které se věnují pneumologii a alergologii, máme doktorku zaměřenou na dětské výživové poradenství a také dětského radiologa,“ vypočítává Jiří Pichlík s tím, že na magnetickou rezonanci je objednací doba do jednoho týdne, u jednotlivých ambulancí pak bývá termín zhruba do dvou týdnů.

Do konce roku plánuje centrum další rozšíření

V rámci péče o malé pacienty mají v Butovicích k dispozici také dětskou kardiologii, neurologii, ortopedii či fyzioterapii, dále poradnu pro rizikové novorozence, dětskou urologickou poradnu či dětskou poradnu pro hemangiomy – a samozřejmostí je praktický lékař pro děti a dorost. Vedle toho je tu také gynekolog a prenatální diagnostika.

„Máme tu pana doktora Polačka, který se zaměřuje především na prenatální diagnostiku. Má k dispozici moderně vybavenou ambulanci se novým sonografickým přístrojem, jedním z nejmodernějších, který je k dostání,“ načrtává Jiří Pichlík s tím, že díky vyšetření je možno vrozené vady odhalit včas a případně naplánovat léčbu (nebo v horším případě těhotenství přerušit).

Centrum v Nových Butovicích se soustředí na dětské pacienty. Foto: AKESO

Zejména děti, ale i dospělí přitom na butovickém centru ocení, že jeho moderně vybavené prostory nijak nepřipomínají zdravotnické zařízení. Čekání na vyšetření navíc odlehčuje robot, který malé pacienty pozdraví a na přání jim umí třeba zatančit.

Co se týče péče o dospělé pacienty, má na butovické poliklinice ordinaci také ortoped, revmatolog a nově i neurolog. „Spektrum budeme dále rozšiřovat – péči chceme mít komplexní. Máme ještě volnou kapacitu, kam ambulance dál rozšiřovat, a doufáme, že do konce roku se nám podaří je obsadit. Chceme přitom posílit jak dětskou, tak dospělou část. Velmi žádaná je revmatologie, kterou bychom proto rádi posílili, a je otázka, jestli nezavést ještě praktika pro dospělé. Je to v jednání,“ poukazuje Pichlík.

Rezonanci malým pacientům zpříjemní videobrýle

Butovické centrum také disponuje jednou z nejmodernějších tříteslových magnetických rezonancí v republice. Dětem či lidem s úzkostmi ze stísněných prostor přitom mohou vyšetření ulehčit a zpříjemnit videobrýle a sluchátka, přes které je možné pustit film.

„U dětí bývá problém, aby vydržely ležet v klidu a vyšetření proběhlo, jak má. Tímto způsobem se vyšetření zpříjemní a dítěti není třeba dávat sedaci,“ přibližuje Jiří Pichlík.

Prostory butovického centra nijak nepřipomínají zdravotnické zařízení. Foto: AKESO

Novinkou od 6. září pak je rozšíření provozní doby magnetické rezonance od pondělí do čtvrtka až do deseti večer tak, aby centrum vyšlo vstříc pracujícím pacientům, kteří si tak nemusí brát pracovní volno. V případě zvýšené poptávky pacientů jsou připraveni otevřít i víkendový provoz.

„Zájem je – lidé v produktivním věku to poptávají, a i odpolední ambulance, které jsme otevřeli v nemocnici v Hořovicích, jsou vytížené. Nikdo nemusí odcházet z práce a přijde k doktorovi v pět odpoledne,“ přibližuje Jiří Pichlík. A protože butovické centrum rozšiřuje kapacity postupně, stále bere v jednotlivých ambulancích nové pacienty.

Blíže pacientům

Jak je patrné, volba ambulancí v butovickém centru navazuje na Nemocnici Hořovice i Rehabilitační nemocnici Beroun. „Myšlenka je taková, že těhotná žena přijde na gynekologii, může tu absolvovat celou péči v těhotenství, následně rodit v hořovické porodnici a pak se sem vrátit do péče. To samé platí i o ortopedii a následné rehabilitaci u berounské nemocnice. Chtěli jsme zkrátka být blíž našim pacientům,“ vysvětluje Petra Horáková.

Kapacity centrum získalo jak delegováním ze stávajících zařízení, tak (z větší části) náborem nových odborníků. Nyní by zařízení rádo nabralo dalšího dětského neurologa, revmatologa, gynekologa, případně internistu. Co se týče sester, těch má centrum dostatek, volné kapacity ale jsou u radiologických asistentů.

Svým zaměstnancům přitom AKESO nabízí řadu benefitů. Pokud pomineme práci na moderním, novém a příjemně zařízeném pracovišti, je stejně jako pro pracovníky z hořovické a berounské nemocnice i zde zajištěna školka a přes léto příměstské tábory. Zaměstnanci navíc mají přístup k prémiové nadstandartní péči pro ně a jejich rodinné příslušníky, dostávají pět týdnů dovolené, příspěvky na penzijní připojištění a také na vzdělávání, například na kurzy angličtiny. Přidáno mají také na MultiSport karty a dotované jsou i víkendové či týdenní pobyty pořádané přímo holdingem AKESO.

-mk-