Ilustrační foto: pxhere

Ústecký kraj chce nabídnout zdravotníkům v nemocnicích byty

Ústecký kraj chce nabídnout zdravotníkům v nemocnicích byty. Cílem je přilákat do regionu lékaře či sestry. Kraj nyní vytipuje místa vhodná pro bydlení zdravotníků. Spolupracovat na projektu chce s Krajskou zdravotní, která vlastní většinu nemocnic v regionu, a s městy. Novinářům to řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Opoziční zastupitel Filip Ušák (STAN) ČTK řekl, že nápad vítá.

S nedostatkem lékařů, sester a dalšího personálu se dlouhodobě potýkají nemocnice na severu Čech. Zdravotnická zařízení nabízela v minulosti stipendia studentům lékařských fakult, kteří se zavázali pracovat v regionu. „Byty jsou další pobídkou. Máme signál, že by k nám lékaři přišli, pokud by měli kde bydlet,“ uvedl hejtman.

Kraj nyní vytipovává nemovitosti, které by bylo možné upravit na byty. Jednat bude s městy, kde má Krajská zdravotní nemocnice, o vhodných objektech, pozemcích či bytech. Obecní bytový fond je nicméně omezený, v posledních letech žádné z velkých severočeských měst byty nestavělo. „Počkám si na konkrétní podobu návrhu, obecně jsme se v minulosti shodovali, že je nutné zatraktivnit Ústecký kraj pro zdravotníky, proto jsem pro nápad rozpracovat,“ uvedl Ušák.

Vyčíslené zatím nejsou náklady na pořízení bytů. „“Intenzivně pracujeme na přípravě tohoto projektu. Měl by to být jeden z motivačních kroků,“ řekla ČTK mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová. Vytipované jsou zatím dva objekty v Mostě, dva v Chomutově a jeden v Ústí nad Labem.

-čtk-