Zastupitelstvo Uherského Hradiště po několika letech příprav schválilo vydání regulačního plánu Uherskohradišťské nemocnice. Foto: Wikipedie

Zastupitelstvo schválilo vydání regulační plán Uherskohradišťské nemocnice

Zastupitelstvo Uherského Hradiště po několika letech příprav schválilo vydání regulačního plánu Uherskohradišťské nemocnice. Díky postupné modernizaci nemocnice v minulých letech uvolnila podstatnou část své rozlohy pro jiné účely. Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) se regulační plán týká 18 hektarů. Dokument stanoví, co v lokalitě může být. Radnice tu chce v budoucnu novou – moderní, funkční a kvalitní městskou čtvrť pro víc než tři tisíce lidí.

Vydání regulačního plánu schválilo 20 z 26 přítomných zastupitelů. „Má tam být nová městská čtvrť pro téměř 3500 obyvatel. Už to samo o sobě předurčuje území k obrovským změnám,“ řekl vedoucí radničního útvaru městský architekt Aleš Holý. Dodal, že regulační plán umožní změny dělit do etap, řídit a usměrňovat z hlediska tvorby veřejného prostoru – nových ulic, nových náměstí a podobně.

Podle Blahy plán umožní regulovat a usměrňovat stavební činnost za předem stanovených architektonicko-urbanistických a stavebně technických podmínek. Lokalita by se měla podle radnice zastavovat koncepčně, postupně a šetrně vůči životnímu a obytnému prostředí. Nutné je také dobudovat dopravní infrastrukturu, především napojit lokalitu na obchvat Uherského Hradiště.

Majitelem pozemků v opouštěné části areálu je zřizovatel nemocnice, tedy Zlínský kraj. Radnice v Uherském Hradišti s hejtmanstvím dlouhodobě jedná o jejich převodu. Kdy by se podle starosty mohlo v lokalitě začít investovat, zatím není zřejmé. „Vůbec se neví, jak dopadnou jednání se Zlínským krajem o nabytí pozemků. Vůbec se neví, kdy budou pozemky volné,“ řekl zastupitelům Blaha. Neustále podle něj do dotčeného území vnáší své potřeby také nemocnice.

Pojetí regulačního plánu bylo vybráno v roce 2014 formou veřejné ideové urbanistické soutěže. Vítězné řešení ještě odborníci následně upravovali a přepracovávali do současné podoby návrhu. Město už dříve projednalo regulační plán s dotčenými úřady a s veřejností.

-čtk-