Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera řekl, že epidemie se sice nevyvíjí dobře, ale zátěž nemocnic je nízká. Foto: Facebook / Adam Vojtěch

Šíření covidu v Česku zrychluje, stát zruší úhradu testů z veřejného pojištění

Šíření nemoci covid-19 v Česku dál zrychluje a přibývá hospitalizovaných a zemřelých. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera řekl, že epidemie se sice nevyvíjí dobře, ale zátěž nemocnic je nízká. Ministerstvo zdravotnictví chce od prosince přestat hradit testy na covid-19 z veřejného pojištění a zkrátit o polovinu karanténu pro lidi po kontaktu s nakaženým. Vojtěch by také chtěl, aby bezinfekčnost v restauracích kontrolovali sami jejich pracovníci, což se však nelíbí restauratérům.

Šíření covidu-19 v Česku už asi dva měsíce zrychluje. Ještě v první polovině srpna se denní nárůsty počtu případů nemoci pohybovaly ve všední dny kolem dvou stovek případů. Ve čtvrtek přibylo 1534 nakažených, nejvíce za den od 11. května. Prudce roste i počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Jen ve srovnání se situací na začátku října se množství hospitalizovaných téměř zdvojnásobilo na více než čtyři stovky. Ve vážném stavu bylo ke čtvrtku 88 lidí. Hospitalizovaných bylo ke čtvrtku 448, což je nejvíce od začátku června. V posledních týdnech také počty úmrtí lidí s covidem-19 vystoupaly ze zářijových jednotek zemřelých týdně na desítky úmrtí. Za poslední týden zemřelo 30 lidí s covidem-19.

Epidemie se podle ministra Vojtěcha nevyvíjí dobrým směrem. Rostou počty nových případů i hospitalizovaných. Zátěž nemocnic je ale podle podle něj zatím nízká, péče se nijak výrazně neomezuje, jako tomu bylo v předchozích vlnách epidemie. Loni ve stejnou dobu byly podle údajů ministerstva denní nárůsty počtu nakažených kolem 10.000 a v nemocnicích bylo na 3000 lidí s covidem, z toho přes 500 ve vážném stavu.

Vojtěch tak nyní nechce omezovat provoz nebo uzavírat provozovny služeb či restaurací. „Nechceme zavádět žádné další restrikce ani plošné testování,“ řekl ministr. Znovu ale zvažuje možnost, že by bezinfekčnost v restauracích kontroloval jejich personál. Prověří to podle něj právníci, sám to považuje za správné.

Restauratéři s tím ale nesouhlasí. Nikdo s nimi toto téma podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) neprobíral. Pokud si ministerstvo nechá zpracovat právní analýzu, měla by být připravena opravdu poctivě a neopomenout žádný detail. Restauratéři jsou připraveni své podnikání tvrdě bránit. ČTK to včera řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Testy stojí dvě miliardy měsíčně

Představitelé ministerstva zdravotnictví včera také oznámili médiím plánované ukončení bezplatného testování na koronavirus. Úřad navrhne, aby od 1. prosince už lidé neměli při preventivním testování nárok na test hrazený zdravotní pojišťovnou. Zaplatit si jej budou muset lidé sami. Výjimku budou mít děti ve věku do 12 let, případně i lidé se zahájeným očkováním. Ministerstvo také navrhne, aby karanténu pro lidi po kontaktu s nakaženým bylo možno ukončit negativním testem už po sedmi dnech místo nynějších 14 dní.

Veřejné zdravotní pojištění stojí testy podle Vojtěcha dvě miliardy korun měsíčně. „Je otázka, jestli když máme vakcinaci plně hrazenou ze zdravotního pojištění, je třeba hradit i testy,“ dodal. Stále však podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zbývá neočkovaných asi 400.000 seniorů, kteří mají vyšší riziko vážného průběhu nemoci. Očkováno je jich zhruba 70 procent, ale odolnost získaná vakcínou zejména u starších lidí postupně klesá. Nákaza se šíří podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška především v mladé populaci, ale začíná se šířit i mezi dospělými a seniory.

Navíc třeba neočkované děti mohou šířit nemoc mezi svými prarodiči. Na Luhačovických pediatrických dnech, které včera začaly v Luhačovicích na Zlínsku, to řekla Hana Hrstková z brněnské pediatrické kliniky. „Pro dosažení kolektivní imunity je potřeba naočkovat 80 až 85 procent celé populace, tedy včetně dětí. Ve věku 12 až 15 let je naočkováno dvěma dávkami asi 30 procent dětí, což je málo,“ uvedla.

Od začátku školního roku bylo ve školách zjištěno asi 2420 žáků pozitivních na covid-19. Do karantény muselo 12.000 dětí, uzavřeny byly čtyři školy. Novinářům to včera řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Za říjen zatím hygienici podle Svrčinové řešili 244 ohnisek nákazy, většinou v rodinách, na pracovištích a ve školách.

Kvůli epidemické situaci v jiných zemích bude od pondělí pro nenaočkované obtížnější návrat do České republiky z Finska, Maďarska a Lucemburska. Na tzv. mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Zjednoduší se naopak návrat ze Švýcarska. Ve včerejší tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. Seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizuje ministerstvo každý týden na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

-čtk-