Jako vysoce rizikové zahraniční oblasti, případně za oblasti s variantami koronaviru, bude nově Německo považovat jen takové, kde se rozšíří jiná varianta než nynější omikron. Foto: Pixabay

Chceme příplatky za péči o covid pozitivní pacienty, zní od zdravotnických pracovníků v Německu

Sílící čtvrtá vlna koronavirové epidemie v Německu zintenzivňuje požadavky ošetřovatelského personálu na příplatky za péči o covid pozitivní pacienty. Ministři zdravotnictví spolkových zemích už vedou jednání o mimořádných penězích pro lékařské asistenty, o své se hlásí také ošetřovatelský personál na jednotkách intenzivní péče.

„Zdravotní asistenti a asistentky jsou společně s lékaři mimořádně důležitou hradbou před klinikami od začátku koronavirové pandemie a samozřejmě i během čtvrté vlny významně přispívají k absorbování přetížení ve veřejném zdravotnictví,“ uvedl bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek.

Podle něho je proto důležité, aby stát dal jasně najevo, že si těchto lidí váží a že si je vědom, že bez nich by zdravotnický systém čtvrtou vlnu epidemie zvládal podstatně hůře. Tímto znamením Holetschek myslí mimořádný „korona“ bonus, který obdrží také zaměstnanci v pečovatelských zařízeních. „Musíme to řešit velmi rychle,“ konstatoval před novináři, který je zároveň předsedou německé Konference ministrů zdravotnictví (GMK – Gesundheitsministerkonferenz).

Holetschek: Asistenty ještě budeme potřebovat

Na vrcholu očkovací kampaně byly u německých praktických lékařů podány více než tři miliony očkovacích dávek týdně. „A když se podívám, co nás ještě čeká, budeme potřebovat další miliony prvních i druhých dávek očkování a mnohem víc třetích dávek a poté přeočkování, která nám pomohou chránit jednotlivce ještě mnohem lépe a nechat pandemii za námi,“ dodal bavorský ministr zdravotnictví.

Podle Holetschka poptávka po lékařských asistentech a asistentkách zdaleka ještě slábnout nebude a stát to musí konečně uznat. „Nesmíme zapomenout také na mnoho zaměstnanců záchranných služeb, kteří během pandemie vyvíjejí doslova nadlidské úsilí,“ pokračoval Klaus Holetschek ve výčtu zdravotnického personálu, který si mimořádný koronabonus zaslouží.

Přitom o ten už dříve pro lékařské asistenty a asistentky někteří politici a zástupci lékařských sdružení žádali. „Jsou to právě týmy lékařských asistentů a asistentek, které zastanou podstatnou část práce u našich praktiků,“ řekl podle deníku Deutsches Ärzteblatt šéf Národní asociace lékařů zdravotních pojišťoven Andreas Gassen. Bez nich by podle něho nebylo možné denně pečovat o miliony pacientů.

Příplatek 15 eur za očkování

Asociace lékařských asistentů (VmF – Verband medizinischer Fachberufe) se už začátkem listopadu obrátila právě na Klause Holetschka s požadavkem, aby asistenti a asistentky obdrželi zvláštní koronabonus podobně jako srovnatelní zaměstnanci pracující na klinikách nebo pečovatelských zařízeních. A podle deníku Ärzte Zeitung navrhují příplatek ve výši 15 eur za jedno očkování proti koronaviru.

V současné době mohou majitelé lékařských praxí lékařským asistentům pouze poslat zvláštní příplatek ve výši 1500 eur, ale na vlastní náklady. Má být vyplácen jako doplňková složka ke mzdě, která by byla osvobozená od daně z příjmů i odvodů na sociální zabezpečení. Spolková vláda prodloužila tuto možnost nezdaněného koronabonusu do konce března příštího roku.

Osvoboďte od daní mzdy pracovníků v intenzivní péči

O mimořádné bonusy vyplývající z péče o covid pozitivní pacienty se hlásí také zdravotnický personál, který pracuje na jednotkách intenzivní péče. „Pro čtvrtou vlnu je zapotřebí jakýsi koronový bonus. Je třeba náležitě ocenit pracovníky na jednotkách intenzivní péče,“ uvedl pro list Neue Osnabrücker Zeitung prezident Německé interdisciplinární asociace pro intenzivní a urgentní medicínu (Divi – Deutschen Interdisziplinären Vereinigung für Intensiv- und Notfallmedizin) Gernot Marx.

Podle něho by se měla od daní osvobodit hrubá mzda, a měla by se tak vyplácet jako čistá. A to u pracovníků, kteří jsou během koronavirové pandemie ve vysoké zátěži. Od daní by podle něho měla být osvobozena také práce o víkendech.

„Díky takovému opatření by se peníze k lidem dostaly okamžitě. Navíc by se jim dalo najevo, že jejich práce je oceňována a odměňována. Takový bonus by také zvýšil motivaci lidí, kteří v intenzivní péči pracují,“ dodal Marx. „Okamžitě je třeba vydat silný signál uznání, protože tisíce sester chyběly (v nemocnicích) už před pandemií a po 22 měsících pandemie lidé byli prostě vyčerpaní,“ pokračoval šéf Divi.

Petr Musil