Předepsat domácí péči bude nově umožněno i ambulantním specialistům, lékařům na pohotovosti nebo urgentním příjmu. Flickr/Agilemktg1

Domácí péči bude nově možné předepsat i bez předchozí hospitalizace

Domácí péči bude moci od příštího roku předepsat více lékařů i bez předchozí hospitalizace pacienta, dosud mohl jen jeho praktický lékař. Nově to bude umožněno i ambulantním specialistům, lékařům na pohotovosti nebo urgentním příjmu. Většinou na dva týdny, paliativní péči až na tři měsíce. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Zdravotní sestry pracující v domácí péči budou nově moci také předepisovat některé zdravotnické prostředky, pokud tak uvede lékař, který domácí péči pacientovi předepsal. Půjde například o obvazy nebo náplasti, inkontinenční či stomické pomůcky nebo kompresní punčochy.

Od ledna budou navíc moci služební vozidla domácí péče stejně jako dosud lékaři při návštěvní službě parkovat i v místech, kde je zákaz stání. Prezidentka Asociace domácí péče ČR Ludmila Kondelíková v říjnu v rozhovoru s ČTK uvedla, že ještě více by pomohlo povolení stání v modrých parkovacích zónách.

Podle ministerstva se pro příští rok pro domácí péči zvyšují i úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Meziročně jde asi o devět procent, tarifní platy v oboru porostou o 4,4 procenta. Meziročně je úhrada denního paušálu za domácí péči navýšená stejně jako u ostatních segmentů zdravotní péče, částku ale může navýšit práce v noci nebo ve dnech pracovního volna nebo podíl pacientů s konkrétními diagnózami a výkony. U pacientů v terminálním stadiu se počítá denní sazba a některé výkony navíc včetně přepravy.

Ministerstvo informovalo také o přípravě novely vyhlášky o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, která by měla mimo jiné posílit samostatnost a odpovědnost sester při poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí pacientů. Platit by měla od července 2022.

Domácí péči se na ministerstvu věnuje pracovní skupina, která připravuje návrhy systémových změn. Vznikla zcela nová koncepce domácí péče, včetně akčních plánů. „Doufám a věřím, že nový ministr bude v této práci pokračovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podle koncepce domácí péče, která loni v listopadu vyšla ve věstníku ministerstva zdravotnictví, je v Česku 510 poskytovatelů domácí péče, kteří mají celkem 815 pracovišť. V domácí péči je ročně léčeno asi 150.000 lidí.

-čtk-