Pozitivní jsou v Česku v posledních dnech průměrně téměř čtyři z deseti lidí, kteří se nechají testovat na covid-19 kvůli příznakům. Foto: Pixabay

Stát zvažuje povinné očkování seniorů, Zlínský kraj omezí společenský život

Pod tlakem eskalující epidemie koronaviru zvažuje stát povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let a od února i u vybraných profesí. Návrh včera podpořila vládní rada pro zdravotní rizika. Nouzový stav ale nyní není třeba, shodli se hejtmani se zástupci dosluhujícího kabinetu. Zlínský kraj kvůli zatížení svých nemocnic ohlásil, že minimálně na 14 dní omezí společenský život. Nemocnice v Kyjově na jihu Moravy jako první v zemi vyhlásila stav hromadného postižení osob. V pondělí v Česku přibylo dalších 14.500 případů koronaviru, za tento den v týdnu nejvíc za celou dobu epidemie. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se blíží hranici 5500 a je nejvyšší od poloviny dubna. Enormní je i pozitivita testů.

Povinné očkování by se mohlo týkat lidí nad 60 let, protože jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ani jednu dávku vakcíny zatím nedostalo zhruba 450.000 z nich. Plně naočkovaní by měli být podle debaty ve vládní radě pro zdravotní rizika od února i vybrané profese. Uvažuje se o zdravotnících a sociálních pracovnících, vojácích, policistech nebo hasičích.

Problém v povinné vakcinaci nevidí náčelník generálního štábu armády Aleš Opata, podporuje ji také Hasičský záchranný sbor ČR. Policejní prezident Jan Švejdar na twitteru ale napsal, že policie by mohla ztratit až 10.000 lidí, kteří dosud očkování odmítají. Odchodů zdravotníků odmítajících vakcínu proti covidu-19 se obává také Lékařský odborový klub. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého by ze stejného důvodu mohly odejít „vyšší stovky či nižší tisíce“ pracovníků. Podle Babiše dnes povinné očkování vybraných profesí podpořili všichni hejtmani.

S Asociací krajů premiér jednal o možném vyhlášení nouzového stavu. Shodli se na tom, že není potřeba, hejtmani by ale uvítali úpravu pandemického zákona tak, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, řekl po jednání předseda asociace a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

S hejtmany včera o řešení covidové situace jednali i zástupci budoucí vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Na řadě věcí se shodli. Pětikoalice své návrhy představí na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně.

Nejvíce jsou nyní covidovými pacienty zatížené nemocnice v moravských krajích. Pomoc s hromadným převozem covidových pacientů do Prahy jim nabídl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po jednání s Babišem uvedl, že jestli vláda a hygienici rychle nezačnou s razantnějšími opatřeními, nemocnice situaci nezvládnou. Nemocnice v Kyjově na Hodonínsku už dnes vyhlásila stav hromadného postižení osob. Je téměř ve stavu, kdy se o pacienty na oddělení ARO vyžadující plicní ventilaci nemůže postarat odborně vyškolený lékař. Stav hromadného postižení je mimořádnou událostí, při níž zdravotnické zařízení kvůli nedostatku zdrojů už neposkytuje zdravotní péči odpovídající běžnému standardu v ČR. V nynější podzimní vlně je kyjovská nemocnice první, která k tomuto kroku přistoupila.

Zlínský kraj kvůli nemocnicím, které jsou na hraně svých kapacit, minimálně na 14 dní omezí od příštího týdne společenský život, oznámil hejtman Radim Holiš (ANO). Zakázány zřejmě budou akce nad 100 lidí, podle hejtmana je zájem udržet v chodu školy, firmy a služby. Opatření by na základě legislativních možností měli vyhlásit hygienici. „Nechceme úplně zastavit sportovní utkání a jiné společenské akce,“ řekl zlínský hejtman. Podle Holiše ani Grolicha není řešením vyhlásit v kraji stav nebezpečí.

V nemocnicích zejména na Moravě s péčí opět začali pomáhat hasiči a vojáci. Hrdost nad tím, jak ozbrojené síly zvládly pandemii koronaviru, vyjádřil končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Hospitalizováno s covidem-19 bylo k pondělku 5434 lidí, z toho 764 v těžkém stavu. Za jeden týden tak počet covidových pacientů stoupl o 732 a poroste i v dalších dnech. Řada nemocnic už musela omezit plánované operace a připravit pro nakažené další lůžka, v některých zařízeních je situace kritická.

Na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní rekordních 1029 nově odhalených nakažených. Před týdnem to bylo o 290 případů méně. Na úrovni okresů vykazuje nejvyšší týdenní incidenci Šumpersko, následované Olomouckem a Prostějovskem. S covidem-19 zatím v Česku zemřelo 32.304 lidí z víc než dvou milionů dosud nakažených. Za poslední týden bylo dvakrát úmrtí víc než sto za den.

Pozitivní jsou v posledních dnech průměrně téměř čtyři z deseti lidí, kteří se nechají testovat na covid-19 kvůli příznakům. Sedmidenní relativní pozitivita těchto takzvaně diagnostických testů dosahuje 37,2 procenta, v některých minulých dnech bylo překročeno i 40 procent. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to největší problém, protože znamená vysokou virovou nálož v populaci. Za bezpečnou odborníci v dřívějších vlnách epidemie označovali relativní pozitivitu kolem deseti procent.

Zdravotníci dosud podali přes 13 milionů dávek očkování proti covidu-19, dokončenou vakcinaci má téměř 6,27 milionu lidí. Český olympijský výbor doporučí sportovcům před olympijskými hrami v Pekingu posilující třetí dávku očkování a hodinu před odletem PCR test na koronavirus.

-čtk-