Moho lidí nejprve dostávalo léky proti bolesti od lékařů ve velkém množství, čímž si vytvořili závislost. Americké úřady zasáhly, čímž však zůstali pacienti odkázáni na černý trh. Foto: Foto: Flickr/K-State Research and Extension

Velké řetězce lékáren v Ohiu přispěly k opioidové krizi, rozhodla porota

Tři velké lékárenské řetězce lehkovážně prodávaly obrovská množství prášků proti bolesti ve dvou okresech ve státu Ohio, čímž přispěly ke stovkám úmrtí v důsledku předávkování opioidy. Včera o tom v průlomovém případu rozhodla soudní porota, která tak podle agentury AP stanovila příklad pro další americká města a okresy, které se snaží dohnat ke spravedlnosti distribuční a farmaceutické společnosti za jejich roli v opioidové krizi. V jejím důsledku v USA v posledních dvou desetiletích zemřelo půl milionu lidí.

Je to první verdikt ve sporu s velkými lékárenskými řetězci v USA, v němž na straně obžalovaných stály společnosti CVS, Walgreens a Walmart. V kauze čelily obviněním rovněž firmy Rite Aid a Giant Eagle, ty se však ale už dříve dohodly na mimosoudním urovnání.

Právníci okresů Lake a Trumbull v Ohiu přesvědčili porotu, že se lékárny způsobem distribuce léků dopustily narušení veřejného pořádku. Obhajoba tvrdila, že řetězce přílišným prodejům léků proti bolesti bránily a informovaly úřady, pokud některý z lékařů předepisoval podezřele mnoho tablet. Zároveň obhajoba argumentovala tím, že určení počtu předepsaných léků bylo zodpovědností lékařů, kteří jediní mohli posoudit zdravotní stav pacientů.

Právník Mark Lanier, který zastupoval oba okresy, při procesu řekl, že se lékárny snaží svalit vinu na všechny kolem sebe. Problém podle něj vězel v tom, že farmaceutické společnosti „obelstily lékaře, aby předepisovali příliš mnoho prášků“. Podle obžaloby proto měly lékárny působit jako poslední „obranná linie“ pro pacienty a měly zabraňovat tomu, aby se léky dostávaly do špatných rukou.

Obžaloba tvrdila, že lékárny nenajaly dostatek lékárníků a dalších odborných pracovníků a nevypracovaly postupy na označování pochybných objednávek.

V okrese Trumbull lékárny vydaly jen mezi lety 2012 a 2016 zhruba 80 milionů prášků proti bolesti, což vychází na asi 400 na jednoho místního obyvatele včetně dětí. V podobně lidnatém okrese Lake vydaly řetězce 61 milionů tablet za stejné období.

Epidemie závislostí na opioidech způsobila na řadě míst USA rozvrat místních komunit. Mnoho lidí nejprve dostávalo léky proti bolesti od lékařů ve velkém množství, čímž si vytvořili závislost. Americké úřady si pak začaly problém uvědomovat a proti předepisování léků zasáhly, čímž však zůstali pacienti odkázáni na černý trh. Ve snaze utišit abstinenční příznaky někdy přecházeli na heroin a následně na fentanyl, extrémně silný opioid, který se podává v jednotkách mikrogramů a v domácích podmínkách je proto velmi jednoduché se jím předávkovat.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) minulý týden oznámilo, že od loňského do letošního dubna zemřelo v USA na předávkování drogami přes 100.000 lidí, což je nejvíce, kolik kdy středisko za roční období zaznamenalo. Téměř dvě třetiny těchto úmrtí mají na svědomí syntetické opioidy, zejména fentanyl.

V USA nyní běží několik tisíc žalob měst a okresů vůči farmaceutickým firmám, distribučním společnostem a lékárnám, v nichž úřady požadují náhrady za škody, které způsobilo přílišné předepisování léků proti bolesti.

-čtk-