Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku, upozornila WHO. Foto: Publicdomainpictures

WHO považuje riziko šíření omikronu za velmi vysoké, řada zemí omezuje cestování

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera uvedla, že varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko. Kvůli obavám z dalšího vývoje pandemie řada zemí omezuje cestování, například Japonsko se cizincům od úterka zcela uzavře. Výskyt nové varianty mezitím zaznamenaly další evropské země. Podle ministrů zdravotnictví skupiny G7 je v souvislosti s omikronem zapotřebí urychlené akce.

V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ uvedla WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům. Vyzvala je k urychlení očkování vysoce prioritních skupin. „Celkové globální riziko spojené s novou variantou omikron je hodnoceno jako velmi vysoké,“ upozornila WHO.

Ministři zdravotnictví ekonomicky rozvinutých zemí ze skupiny G7 se na dnešní mimořádné schůzce shodli, že varianta omikron je „vysoce nakažlivá“ a vyžaduje urychlenou akci. Zavázali se, že budou pokračovat v úzké spolupráci, sdílení informací s mezinárodními partnery a sledovat novou variantu.

Šéfové farmaceutických společností Pfizer a Moderna včera řekli, že potřebují několik týdnů na zjištění, zda nová varianta do určité míry neobchází ochranu poskytovanou jejich preparáty. Americký prezident Joe Biden nicméně v projevu ujišťoval, že vakcíny zůstávají nejlepší obranou proti všem podobám koronaviru včetně omikronu, který se podle něj dříve či později objeví i ve Spojených státech.

Před novou variantou minulý týden varovali výzkumníci v Jihoafrické republice. V uplynulých dnech ji zaznamenala také řada dalších zemí, včetně Česka a jiných evropských států. Obavy omikron už budí po celém světě a mnoho států kvůli ní již přijímá restriktivní opatření. Experti nicméně upozorňují, že zatím není jasné, zda je varianta nebezpečnější pro lidské zdraví, než je současně nejrozšířenější delta.

Příznaky nákazy variantou omikron se podle předsedkyně jihoafrického zdravotnického svazu Angelique Coetzeeové liší od varianty delta. Pacienti si podle ní stěžovali na únavu, bolesti hlavy a těla, někteří i na bolest v krku a kašel. V případě nákaz variantou delta mají pacienti zvýšený tep, sníženou hladinu kyslíku a ztrátu čichu a chuti.

Japonsko včera oznámilo, že od 30. listopadu zakáže vstup do země cizincům. Podle premiéra Fumia Kišidy tak činí ve snaze zabránit nejčernějšímu scénáři. Zákaz vstupu cizincům přitom Japonsko zmírnilo teprve 8. listopadu. Austrálie kvůli obavám z nové varianty odložila plán, který počítal s částečným znovuotevřením hranic od 1. prosince. Obě země v uplynulých dnech zaznamenaly první případy nákazy touto variantou.

Výskyt omikronu včera ohlásily další evropské země. První případ varianty na svém území zdokumentovaly rakouské úřady, a sice ve zkoumaném vzorku v Tyrolsku. Šest případů oznámila rovněž skotská vláda, přičemž celá Británie měla po dnešku už přes deset výskytů této varianty. Podezření na osm případů má také Francie, kde se však ještě čeká na potvrzení dalšími laboratorními testy. První nákazy variantou omikron ohlásily Španělsko a Švédsko, přičemž v obou případech jsou nakaženými lidé, kteří přicestovali z Jihoafrické republiky.

Celkem 13 případů eviduje nově Portugalsko, všechny souvisí s hráči a zaměstnanci lisabonského fotbalového týmu Belenenses. Vláda v Lisabonu se chystá od středy vyžadovat test od všech lidí přijíždějících do země, i když budou mít platné osvědčení o očkování či prodělané nemoci.

Evropská komise včera naopak vyzvala státy Evropské unie, aby kvůli nové koronavirové variantě omikron nezaváděly žádná omezení pro cesty v rámci vnitřních hranic sedmadvacítky. Podle unijní exekutivy by měly země koordinovat své kroky a omezovat cesty zvenčí, avšak umožňovat lidem s covidovým certifikátem cestovat v rámci evropského bloku bez omezení. Jeden z unijních činitelů uvedl, že blok zvažuje v příštích dnech kvůli covidu-19 mimořádný videosummit.

Polská vláda rozhodla, že kvůli nové variantě omikron budou od 1. prosince zakázány lety do sedmi zemí jižní Afriky. Změní se také pravidla pro lidi cestující obecně ze států mimo schengenský prostor volného pohybu – karanténa se pro ně prodlouží z nynějších deseti dnů na dva týdny. Karanténu pro cestující z desítky především afrických zemí hodlá od středy zpřísnit také Slovensko, Česko zavedlo podobné opatření již v pátek.

Na Slovensku zhoršená epidemická situace přispívá k přírůstku úmrtí. V říjnu zemřelo na Slovensku nejvíce obyvatel od letošního jara, onemocnění covid-19 bylo čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí, informoval ČTK slovenský statistický úřad. Tempo šíření koronaviru v zemi pod Tatrami výrazně zrychluje od září a v listopadu země zaznamenala rekordní denní přírůstky odhalených nových případů nákazy.

Nepříznivě se epidemie vyvíjí také v Německu, kde takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nových případů nákazy na 100.000 obyvatel, vzrostla na úroveň 452,4. Je to nejvíce od začátku pandemie v zemi.

Prezidenti zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) včera ve společném prohlášení po schůzce v Budapešti vyzvali své spoluobčany k očkování proti covidu-19. Podle českého prezidenta Miloše Zemana, který se ze zdravotních důvodů připojil k jednání on-line, by země V4 měly uvažovat o povinné vakcinaci proti covidu-19.

-čtk-