Už toho je dost. Foto: Alberto Giuliani, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Z hrdinů terčem nenávisti. Po roce a půl pandemie čelí vyčerpaní zdravotníci nadávkám i výhrůžkám

Byli hrdiny, kterým se tleskalo z balkónů a veřejně děkovalo. Po více než roce a půl trvání pandemie a opětovném zhoršení epidemiologické situace se ale nálada ve společnosti i zdravotnických zařízeních radikálně mění. Z vyčerpaných zdravotníků, kteří znovu čelí nekončícímu přílivu pacientů a snaží se dělat všechno, co je v jejich silách, se stal terč nenávisti a agresivních útoků. Běžné jsou vulgární vzkazy, nadávky i dokonce výhrůžky. Výjimkou není ani nepříjemné chování pacientů, zejména těch, co aktivně odmítají očkování. O to těžší je pak najít sílu nastoupit do další služby…

„Nefňukejte, nelžete lidem, neberte jim svobodu a probuďte v sobě poslední štipku morálky! Projevil jste se jako slaboch, lhář a ubožák! Vážím si lékařů, ale ne takových jako jste vy. Lidi sloužící propagandě jsou sami zločinci!“ To je jeden úryvek z řady emailů, které v posledních dnech chodí do schránky docenta Lukáše Zlatohlávka, působícího na III. interní klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podobně jako řada jeho kolegů a kolegyň pracuje na oddělení, které se za „normálních“ okolností stará o jiné pacienty. Jenže pandemie covidu-19 v Česku znovu nabrala na síle a příliv nakažených pacientů do nemocnic rozhodně nekončí. To samo o sobě není pro zdravotníky nové. Na vyčerpání, množství práce i rostoucí objem vypité kávy se dá zvyknout. Na to, že většina nemocných s covidem-19, kteří se v těžkém stavu nyní dostávají do nemocnic, a bohužel i těch, co dříve či později v důsledku infekce zemřou, tam být nemuselo, pokud by byli očkovaní.

Právě to si Zlatohlávek, podobně jako další zdravotníci pečující o hospitalizované, uvědomuje, a říká to i nahlas. Jenže právě to s sebou přináší další vlnu agrese, nenávisti nebo přímo výhrůžek. „Když čtu podobné zprávy, cítím se chvíli vytočeně a nakonec už jen vyčerpaně. Mít vztek je asi přirozené, ale tohle je těžké v tom, že si přitom všem uvědomuju veškerou tu marnost. Kdyby většina lidí, které teď máme na oddělení v komplikovaném stavu, neuvěřila nesmyslům a nechala se očkovat, nemuseli ležet u nás,“ popisuje s tím, že není nijak neobvyklé, že se v těžkém stavu, který se dále zhoršuje, dostávají do nemocnice mladí i jinak zdraví lidé. Jenže nebyli očkovaní.

A co víc, i když už potřebují poměrně intenzivní a nákladnou léčbu, jejich ochota spolupracovat není zrovna ideální. „Neočkovaní obecně bývají arogantnější a méně pokorní. Třeba i když se už nejsou schopni umýt sami, řeknou, že teď nechtějí, že máme přijít jindy. To samé s dalšími zdravotními úkony. Ale zažil jsem i lidi, kteří nakonec litovali, že se nenechali očkovat. Většina z nich však věřila a možná někteří i doteď věří, že covid-19 je něco, co se jich netýká. A opakují, že se nikdy nedají očkovat,“ krčí rameny lékař a ukazuje obsah dalších emailových zpráv, které dostává: „Vydírat a segregovat, to vám jde… …proč někdo chemii povyšuje nad přirozenou imunitu?“ „Vystrašit lidi, nahnat jim panickou hrůzu a rozeštvat je. Jestli se někdo bude chovat jako idiot, tak mu nepomůže ani deset vakcín. Já nehodlám být pokusným králíkem…“

Kolik vám to sype, za ten covid lobbing?

Podobné zkušenosti s agresivními zprávami ze strany veřejnosti má také Robin Šín, infektolog a lékař urgentní medicíny, který působí na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň a také slouží u Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Je též krajským koordinátorem pro očkování.

„Naprostá většina pacientů se středním a těžkým průběhem bez očkování. Někteří by se najednou nechali očkovat. A typická výmluva: Neměl jsem čas, myslel jsem si, že to počká. A už tu zase máme více členů jedné rodiny a toho také bude přibývat. Zase budou vymírat páry i více lidí z jedné rodiny. A my pořád budeme poslouchat „odborníky“ bez patřičného zdravotnického vzdělání a specializace, jak je očkování nebezpečné a zbytečné. Těmto hrdinům pak u nás dáváme „do žíly“ při covidu drahé umělé protilátky. Ale to jsou najednou rádi a nevadí jim ta chemie. Už zase nám pacienti lapají po dechu či se tiše dusí,“ zveřejnil před několika dny své zkušenosti ze služby na sociálních sítích. A svůj příspěvek ukončil slovy: „Mazejte se očkovat a budeme mít všichni pohodu. Moc vás o to prosím. Váš unavený infektolog a krajský koordinátor očkování Robin Šín.“

Nepříjemné zprávy na sebe nenechaly dlouho čekat (pozn. redakce – všechny dále citované příspěvky byly ponechány v původním znění s výjimkou vulgarismů). „Kolik vám to sype za ten covid lobbing?“ „Jak můžete psát jako lékař takové …(vulgarismus). Doufám, že takového odborníka v nemocnici nikdy nepotkám. Dávejte lidem léky které na to jsou a neschovávejte je ve skladech.“ „Proč lžete? Máte na oddělení dost těžkých případů co jsou očkovaní!!! Ničemu to očkování nepomůže. Kolik vám zaplatili za to že budete strašit lidi? Že se nestydíte.“ „Propagace za prachy nebo jste zapomněl Hippokratovu přísahu?“ „(Vulgarismus) …. s očkováním a testováním, stejně to roznášejí hlavně ty očkovaný a když už, tak se pani doktoři na noční aspoň neflakaj na kanapy.“

Na tomto lékaři, stejně jako na řadě dalších, je sice znát vyčerpání, ale dál hodlá dělat svoji práci. „Člověk se po jisté době obrní a je vůči tomu imunní. Musel jsem si říct, že hlupáka slušnému chování nenaučíte a že člověka, který věří v chemtrails a čipy ve vakcínách, k očkování nepřemluvíte. Pak má člověk už spíš vnitřní klid. Občas si z toho člověk už i dělá legraci. Je to takové ventilování vnitřního napětí,“ dodává s tím, že nejčastěji mu vyhrožují anonymové na sociálních sítích nebo ho kontaktují na messengeru: „Někdy napíšou, že mám chcípnout. Tvrdí, že podporuji farmaceutické firmy, očkovací mafii, vydělávám na covidových příplatcích a podobně.“

Právě lidé, kteří se odmítli nechat naočkovat, tvoří většinu pacientů s covidem-19, o které se stará. Ve chvíli, kdy se ale v těžkém stavu dostávají do nemocnice, jejich chování je podle něj jiné. „Nejsou nepříjemní. Naopak. Bojí se o svůj život a jsou vděční za péči, kterou jim poskytujeme. Oni ví a cítí, že i pro nás je to hodně náročné a že se všichni snažíme dělat maximum,“ shrnuje.

Výjezdy očkovacích týmů jsou náročné, zvlášť když na vás čeká banda řvounů

Osobně se pak s agresí a výhrůžkami setkávají také zdravotníci, kteří jako členové mobilních očkovacích týmů vyjíždí do terénu díky nevládní organizaci Podané ruce. „Sestry, medici a lékaři, kteří s námi jezdí, to neprožívají dobře. Výjezdy jsou samy o sobě dost náročné. Musíte vyrazit někam daleko brzy ráno. Je vedro, mráz, prší, pálí slunce a jste tam celý den. Často jsou tam fronty lidí a je pro vás obtížné si i jen odskočit na toaletu,“ popisuje ředitel společnosti Jindřich Vobořil podmínky, ve kterých očkovací týmy pracují.

Opakovaně ale při své práci naráží na skupiny lidí, kteří dorazí na místo za účelem zaútočit na ně a co nejvíce jim komplikovat práci. „Je vidět, že nejde o nějaké občanské spontánní místní iniciativy, ale organizované skupiny, které cíleně přijedou z jiného místa České republiky. Jsou extrémně vulgární, křičí na zdravotníky ty nejsprostší výrazy a tváří se u toho strašně statečně. Přitom všichni říkají stejné naučené fráze, provokují a snaží se vyvolat konflikt,“ přibližuje Vobořil.

Tyto agresivní skupiny běžně na místě šíří poplašné zprávy a odrazují ty, co přijdou, od očkování. „Říkají jim, že po očkování zemřou, do toho křičí na zdravotní sestřičky, že zabíjí lidi, a ještě se cítí jako někdo, kdo „odvážně“ bojuje proti systému,“ dodává, Je znát, že si uvědomuje absurdnost celé situace. Ti samí lidé, kteří obtěžují zdravotníky a ty, kteří čekají na očkování, současně nejvíc křičí po osobní svobodě a nechtějí žádná omezení. Očkování, které je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak takového stavu dosáhnout, ale záměrně sabotují.

Nadávat zdravotníkům v pandemii je jako útočit na hasiče, kteří jedou k požáru

Výhrůžky, nadávky nebo dokonce i výzvy k likvidaci konkrétních osob, které se ať už na straně státu, veřejných institucí nebo občanských iniciativ podílí na řešení pandemie, se na sociálních sítích objevují pravidelně, včetně zveřejnění soukromých adres a dalších osobních údajů. Sami aktéři, kteří jsou terčem podobných útoků, ale o svých zkušenostech mluvit nechtějí. Zdůvodňují to mimo jiné tím, že nechtějí, aby agresivní jedinci se svými manipulativními postoji, dostávali větší prostor v médiích. Přiznávají však, že je to pro ně i přes skutečnost, že se ve veřejném prostoru pohybují dlouhodobě, zcela nová zkušenost. Intenzita a zároveň agresivita podobných útoků totiž roste.

Projevy nenávisti směřují také například vůči České lékařské komoře. „Vzhledem k tomu, že ČLK je velkým a aktivním zastáncem očkování, dostává se nám řadu reakcí od odpůrců očkování, zejména na sociálních sítích. Některé příspěvky jsou slušné, jejich autoři se snaží najít informace a opravdu diskutovat. Jiné, a těch je bohužel hodně, jsou nenávistné a urážející obecně lékaře, Komoru nebo její představitele. Ty jsou samozřejmě na našem facebookovém profilu mazány,“ konstatuje mluvčí ČLK Michal Sojka.

Podle něj se česká společnost nyní dostala do zcela absurdní situace, kdy na jedné straně opakovaně čelí negativním důsledkům pandemie, a zároveň už v nemocnicích kvůli přílivu pacientů s covidem-19 znovu dochází k omezování péče o ostatní nemocné. Přitom to nebylo nevyhnutelné. „Za největší absurditu současné situace považuji fakt, že někteří lidé nadávají zdravotníkům, kteří jsou na pokraji svých fyzických i psychických sil, a přesto nadále pomáhají nemocným. Připomínají mi člověka, který si sám podpálil dům, a pak nadává hasičům, kteří mu ho zachraňují,“ shrnuje mluvčí ČLK.

Ludmila Hamplová