3d tisk patří mezi technologie s největším potenciálem, myslí si provozní ředitel společnosti Microdent LAB Ondřej Kosnar. Foto: Microdent

1000 zubů denně – moderní technologie způsobily revoluci v dentálním průmyslu

Když společnost Microdent před dvanácti lety začínala svou činnost, měla jen tři zaměstnance. Idea aplikace informačních technologií v dentálním průmyslu se však ukázala jako velmi správná a Microdent se brzy dostal až na pomyslnou špičku českého a slovenského trhu zubních náhrad. Dnes má toto komplexní výrobní centrum dentálních náhrad třicet zaměstnanců, spolupracuje se stovkami zubních laboratoří a denně vyrobí až tisíc zubů.

„Původně čistě strojírenské postupy CAD/CAM, tedy počítačový design a počítačem řízená výroba na velmi přesných strojích, znamenaly pro dentální průmysl malou revoluci a přinesly do tohoto odvětví možnost výroby i z materiálů, které nelze ručně zpracovávat v zubních laboratořích,“ říká Ing. Ondřej Kosnar, provozní ředitel společnosti Microdent LAB. Jeho slova potvrzuje i činnost společnosti. Díky počítačem řízeným technologiím jako je HSC frézování nebo 3D tisk (laserové sintrování neboli spékání práškových hmot), je Microdent schopen vyrobit můstky, korunky i další zubní náhrady za pouhý jeden den po jejich objednání zákazníkem. Tyto dentální náhrady mohou být vyrobeny ze speciálních kovových slitin na bázi kobaltu a chromu nebo titanu, z keramických materiálů nebo z polymerů. Leckdy se jedná i o kombinaci vyjmenovaných materiálů. Důraz se klade na estetickou stránku, pevnost a odolnost. Samozřejmostí je, že všechny materiály jsou certifikované pro dentální výrobu.

Budoucnost patří 3D tisku

Mezi technologie s největším potenciálem patří 3D tisk. Tato metoda nabízí nespornou výhodu v tom, že je uživatelsky poměrně jednoduchá a současně vysoce přesná. Materiály pro 3D tisk kvalitních zubních náhrad se objevily teprve před pár lety. Jsou lehké, pevné a samozřejmě plně biokompatibilní. Princip vyhotovení 3D tiskem spočívá v postupném navrstvování materiálů až do konečného výsledku. Aktuálně se v Microdentu věnují pilotnímu projektu zhotovení snímatelné zubní náhrady vyrobené 3D tiskem a potvrzují tak svou roli průkopníka v poli zavádění digitálních postupů do dentálního odvětví.

„Přesnost výroby je pro funkčnost náhrad zcela zásadní. Ukazuje se, že využitím na setiny milimetru přesného 3D tisku dosahujeme u celkových snímatelných náhrad lepších výsledků než klasická ruční výroba protézy v zubní laboratoři. Materiály, které jsou díky své pevnosti a biokompatibilitě vhodné pro 3D tisk zubních náhrad, se objevily teprve před dvěma lety. Z hlediska životnosti jsou srovnatelné s dosud používanými polymery, jsou ale pevnější a také lehčí,“ dodává Ondřej Kosnar. „Ve spolupráci se Schill Dental Clinic projekt pokročil již do fáze praktických testů. Do konce roku očekáváme první výsledky a velice se na ně těšíme, protože to bude znamenat velký krok vpřed.“

S přesností na setiny milimetru. Foto: Microdent

Zubních techniků je málo, moderní technologie mohou situaci částečně vyřešit

I přes využití moderních technologií je stále nenahraditelná pozice zubních techniků. „Jejich náročnou práci, která zahrnuje nejen precizní řemeslo a technický um, ale i estetickou zdatnost, nahradit nedokážeme, ale můžeme jim ji alespoň ulehčit. Zubní technici pracují často pod velkým tlakem a my jim dokážeme poskytnout výraznou úsporu tolik ceněného času. Kromě toho také přebíráme zodpovědnost za kvalitní technické provedení a třeba i ekologickou zátěž,“ vysvětluje Ondřej Kosnar. Spoluprací s výrobním centrem, díky které odpadá práce v prašném a hlučném prostředí, si zubní technici polepší i co do kvality pracovních podmínek.

Zásadně například sníží množství práce s mikromotorem, a přímo tak šetří své zdraví. Microdent zjednodušuje práci i stomatologům. Dodává do ordinací intraorální skenery, chairside software nebo skener otisků, což je další vývojová etapa na cestě k digitalizaci české stomatologie. Ta však ještě chvíli potrvá. V České republice je zhruba tisíc laboratoří, digitalizaci zatím využívá zhruba polovina z nich.

Ve dne pracují lidé, v noci stroje

Turnovská společnost je největším komplexním výrobním centrem v České republice a dodává každý den stovky náhrad nejen českým, ale i slovenským zubním laboratořím. V přepočtu na jednotlivé zuby se jedná o neuvěřitelných sedm set až tisíc zubů denně, přičemž celkem se za den v ČR vyrobí zhruba tři tisíce zubů. Covidový lockdown znamenal pro Microdent zhruba 10% pokles zakázek, v posledních měsících se však už podařilo situaci stabilizovat.

Výrobní prostory firmy, které lze bez nadsázky označit za továrnu na zuby, jsou vybaveny nejmodernějšími stroji, které využívá perfektně sladěný tým odborníků. Díky tomu funguje skvěle dělba práce, která by se velmi zjednodušeně dala popsat tak, že přes den pracují lidé, při programování, broušení, míchání směsí, údržbě strojů atd., a v noci pak jedou na plno stroje. Co zub, to originál, kterému se dostane maximální individuální péče, a i přesto po necelých 24 hodinách zpracování výrobky směřují k netrpělivým zákazníkům.

-TZ-