Zdravotní pojišťovny připravily další kroky, které mají podpořit očkování proti covidu-19. Foto: Evropská unie, 2020

Pojišťovny podporují očkování, vysílají týmy a přidávají lékařům

Zdravotní pojišťovny připravily další kroky, které mají podpořit očkování proti covidu-19. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vysílá do velkých firem očkovací týmy, první vyjedou v pondělí na Vysočině. Druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV) podpoří finančně mobilní týmy, které naočkují alespoň čtyři její pojištěnce za den, a Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) zase praktické lékaře, kteří budou své pacienty očkovat v domácím prostředí. Pojišťovny o tom včera informovaly v tiskové zprávě.

„Z prvotního oslovení významných zaměstnavatelů v regionech během několika dní tři desítky z nich potvrdily o očkování na pracovištích zájem,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Další firmy, zejména ty nad 500 zaměstnanců, se mohou pojišťovně hlásit na webu VZP očkuje. Týmy zdravotníků na místě očkují i pojištěnce jiných pojišťoven, podávají první, druhé i posilující dávky.

ZPMV podpoří finančním bonusem 1500 korun mobilní očkovací týmy, jež očkují v terénu, třeba ve firmách nebo zařízeních sociálních služeb, které v rámci jednoho výjezdu podají vakcínu alespoň čtyřem klientům pojišťovny.

Pět set korun dostanou praktičtí lékaři, kteří klienta OZP naočkují v jeho domácím prostředí. Příspěvek má motivovat k návštěvě u pojištěnců se zájmem o vakcínu, pro které je obtížné se k očkování zaregistrovat nebo se dostavit do ordinace lékaře. Dosud praktici dostávali asi 648 korun za poučení pacienta o vhodnosti očkování a jeho naočkování.

Do očkování je v současné době zapojeno asi 3300 ordinací praktických lékařů, ambulancí pro dospělé je celkem 6800 a pro děti a dorost asi 4800. Dosud podali 1,6 milionu dávek vakcíny, tedy asi každou osmou. Někteří politici, například šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), malé zapojení praktických lékařů kritizují.

Vakcíny ale v ordinacích nebyly dlouho dostupné. Nejdříve lékaři dostali jen očkovací látku Astra Zeneca, kterou v té době provázela podezření ze vzniku krevních sraženin. Očkovaní látku Pfizer/BioNTech v dostatečně malých baleních, které umožňují skladování v ordinacích, mají až od konce října. Celkově se registrovalo k očkování nebo už bylo naočkováno podle dat ministerstva zdravotnictví do konce listopadu 6,75 milionu lidí, tedy asi 63 procent populace.

-čtk-