Ředitelka SÚKL Irena Storová: "U vakcíny Sputnik V výrobce ještě nedodal dostatek dat k tomu, aby se dostal do fáze, kdy požádá o registraci vakcíny," Foto: Tomáš Cikrt

SÚKL povolil dovézt do Česka přes 18 milionů dávek vakcín proti covidu

Lékový ústav dosud povolil dovézt do Česka přes 18 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Nejvíce dávek, a to 14,2 milionu, připadlo na vakcínu Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech. Zhruba dva miliony dávek byly vakcíny Spikevax od společnosti Moderna, následovala očkovací látka Vaxzeria od AstraZeneky s 1,1 milionu dodaných dávek. Nejméně, a to asi 721.600, bylo dávek vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Novinářům to včera řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčivy (SÚKL) Irena Storová.

Podle dat ministerstva zdravotnictví zdravotníci v zemi od začátku vakcinace na konci loňského roku podali téměř 14,4 milionu dávek vakcíny, ukončené očkování má bezmála 6,5 milionu lidí.

V EU dosud získaly podmínečnou registraci čtyři vakcíny, které jsou dostupné také v Česku. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní posuzuje žádost o registraci očkovací látky od americké firmy Novavax, jejíž část by se mohla vyrábět v Česku. Rozhodnutí se očekává v řádech týdnů. Podle Tomáše Boráně, ředitele sekce registrací SÚKL, však zatím nelze říci, zda bude o vakcíně rozhodnuto ještě před Vánoci. Česko má podle nedávného vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) objednáno 370.000 dávek. Pokud bude vakcína schválena, dodávku Vojtěch očekává v lednu.

Ve fázi předběžného posouzení jsou u EMA další čtyři očkovací látky. Jedná se o Sputnik V, látky od firem Sanofi, Valneva a od čínské společnosti Sinovac. O možném pořízení Sputniku se letos na jaře vedla v Česku vzrušená debata. „U vakcíny Sputnik V výrobce ještě nedodal dostatek dat k tomu, aby se dostal do fáze, kdy požádá o registraci vakcíny,“ uvedla včera Storová. Z předběžného přezkumu u EMA letos na podzim odstoupila společnost CureVac.

-čtk-