Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu-19 vede u očkovaného týden od podání k pětinásobnému navýšení hladiny protilátek. Foto: Flickr/Asian development bank

Čtvrtá dávka vakcíny podle izraelské studie pětinásobně zvyšuje protilátky

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu-19 vede u očkovaného týden od podání k pětinásobnému navýšení hladiny protilátek. Dnes to s odvoláním na první zjištění izraelské studie uvedl izraelský premiér Naftali Bennett.

„Za týden od (podání) čtvrté dávky s velkou mírou jistoty víme, že čtvrtá dávka je bezpečná,“ uvedl podle agentury Reuters premiér. Hovořil v nemocnici Šeba, která svým zaměstnancům v rámci studie začala podávat čtvrtou dávku covidové vakcíny koncem prosince.

„Druhou zprávou je, že týden po podání čtvrté dávky spatřujeme pětinásobný nárůst v počtu protilátek u očkované osoby,“ dodal Bennett. Podle něj to s velkou pravděpodobností výrazně zvýší ochranu před infekcí, hospitalizací a vážným průběhem nemoci covid-19.

Izrael, který má zhruba devět milionů obyvatel, sehrál klíčovou roli ve sledování účinků očkování proti covidu-19. Před rokem začal nejrychleji na světě s rozsáhlou očkovací kampaní a byl také jednou z prvních zemí, která začala podávat třetí dávku. Nyní Izrael očkuje čtvrtou dávkou vakcíny od firem Pfizer a BioNTech osoby starší 60 let, zdravotníky a lidi s oslabenou imunitu.

Nejméně jednu dávku vakcíny proti covidu-19 v Izraeli obdrželo více než 6,5 milionu lidí, dvě dávky dostalo přes 5,9 milionu lidí a více než 4,2 milionu má za sebou i třetí, posilující dávku. Čtvrtou dávku, někdy označovanou jako druhou posilující, podle izraelského ministerstva zdravotnictví zatím obdrželo přibližně 24.600 lidí.

-čtk-