Foto: PxHere

„Hollywoodský infarkt“ při sexu je mýtus. Smrt během styku je stejně pravděpodobná jako při jakékoliv lehčí fyzické aktivitě

Známe to z amerických filmů: muž středního věku se během sexu chytne za srdce a spadne na zem mrtvý. Nová studie publikovaná nyní v JAMA Cardiology ovšem ukázala, že jde o mýtus – něco takového se stává jen velmi, velmi zřídka. Navíc třetinu případů tvoří ženy, na které se v americké kinematografii zcela zapomíná.

Hollywoodský infarkt – tak fenoménu, kdy muž ve středním věku, obvykle při nevěře, zemře, přezdívá kardioložka Martha Gulatiová. „Je legrační, že nám v hlavách stále přetrvává mýtus, že se něco takového může stát,“ říká podle Health Day Gulatiová s tím, že zápal při sexu ve skutečnosti není tak velký, jak se nám zdá. I když můžeme mít pocit, že se nám zastaví srdce, jde pouze o vášeň, ne o život ohrožující stav.

Obavy ze sexu kvůli kardiologickému onemocnění jsou podle British Heart Foundation poměrně běžná věc. Jen v Británii má přitom nemocné srdce či cévy 7,6 milionu lidí. „Je normální cítit úzkost ze sexu, když máte srdeční onemocnění. Sex ale není příčinou náhlé srdeční zástavy o nic častěji než jakákoliv jiná fyzická aktivita. Není důvod, proč by si lidé s nemocným srdcem nemohli dále užívat zdravý sexuální život, i když je důležité dodržovat rady lékaře,“ řekla pro MailOnline kardiologická sestra Ruth Gossová.

Dokládá to nová britská studie, která analyzovala 6900 úmrtí na zástavu srdce, k nimž došlo mezi lety 1994 a 2020 v Londýně. Z těchto lidí, kteří byli pitváni v londýnské Nemocnici sv. Jiří, jediném britském zařízení specializovaném na náhlá srdeční úmrtí, jich pouze 0,2 procenta zemřelo při sexu nebo do hodiny po něm. Celkem se jednalo o 17 případů, z nichž šest byly ženy.

„V naší kohortě jsme našli podstatně větší skupinu zemřelých žen než v předchozích studiích. Je to zřejmě dáno odlišnou věkovou kategorií, kdy jsme zahrnuli lidi s průměrným věkem smrti 38 let, zatímco jiné studie se zaměřily na starší muže, mezi nimiž se očekávala vyšší prevalence ischemické choroby srdeční,“ vysvětlili výzkumníci pod taktovkou Mary Sheppardové v časopise JAMA Cardiology.

Ti přitom zjistili, že skoro v polovině případů stál za úmrtím nějaký skrytý problém. V druhé polovině, u devíti lidí, šlo o syndrom náhlé srdeční smrti, kde srdeční zástava neměla zjevnou příčinu. „Syndrom náhlé srdeční smrti a kardiomyopatie byly nejčastějšími příčinami úmrtí, což odráží věk kohorty, kterou jsme hodnotili,“ uvádějí autoři studie. Příhodu přitom může spustit intenzivní cvičení, stres, anebo drogy, jako je kokain. Roli mohou hrát také genetické faktory a životní styl, například kouření.

Jako vyjít do schodů

„Mladší lidé pod 50 let se srdečním onemocněním, jako je kardiomyopatie a kanálopatie, se mohou bát rizika náhlého úmrtí při sexu. Věříme, že tyto poznatky poskytnou ujištění, že sexuální aktivity jsou u pacientů s kardiologickým onemocněním, zejména těch mladších, relativně bezpečné,“ píší autoři studie.

„Neexistuje žádná dramatická souvislost mezi intimním stykem a náhlou srdeční zástavou. Není to o nic riskantnější než jakákoliv jiná fyzická aktivita,“ poukazuje profesor urgentní medicíny a chirurgie na Alabamské univerzitě v Birminghamu Michael Kurz. „Děláme tolik jiných věcí, které vyžadují mnohem víc energie než pohlavní styk. Pokud jde o obavy, lidé by si měli dělat starosti spíš s chůzí po schodech než se sexem. Museli byste dělat hodně velkou akrobacii, abyste při sexu vydali víc energie,“ konstatuje Gulatiová.

Hlavní je rychle poskytnout pomoc

Na druhou stranu se studie zaměřila jen na ty, kdo při styku nebo po něm skutečně zemřeli. Existují ale i lidé, kterým se sice při sexu zastavilo srdce, ale nakonec přežili. Proto je důležité, aby každý z nás věděl, jak použít automatický defibrilátor (AED) a uměl provést kardiopulmonální resuscitaci – a to ať už s partnerem běhá, jezdí na rotopedu nebo má divoký sex.

„Bez ohledu na to, co děláte, je pro nás všechny důležité vědět, jak provést resuscitaci, rozpoznat srdeční zástavu a použít AED, pokud je po ruce. Náhlá srdeční smrt je onemocnění závislé na čase. Pokud je rychle rozpoznáno, jde o stav, který lze přežít,“ podtrhává Kurz.

Lidé, kteří trpí srdečním onemocněním, by se ovšem pro jistotu měli vyhnout sexu po těžkém jídle, protože je tu riziko zažívacích potíží, které mohou napodobovat bolest na hrudi. Na místě je také vyvarovat se před stykem většího množství alkoholu, který může zvýšit riziko arytmií. Pro případ potřeby je také dobré mít po ruce léky. Zároveň u pacientů, kteří prodělali infarkt, je vhodné se sexem dva až čtyři týdny po příhodě se sexem počkat.

mk