Nový náměstek ministra zdravotnictví pro sekci informačních a komunikačních technologií by měl nastoupit od 1. února. Foto: Pixabay

Náměstek ministra zdravotnictví pro IT by měl nastoupit od února

Nový náměstek ministra zdravotnictví pro sekci informačních a komunikačních technologií by měl nastoupit od 1. února. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ministerstvo výběrové řízení vypsalo 23. prosince a přihlášky přijímalo do 6. ledna. Dosud agendu řešil politický náměstek Milan Blaha, který nastoupil loni v září. Vláda schválila vznik nové sekce na ministerstvu 22. prosince jako součást systemizace od ledna.

Odborní náměstci jsou pracovníky podle služebního zákona, ministr zdravotnictví jich má pět. Podle oznámení výběrového řízení bude mít nový náměstek na starosti například kybernetickou bezpečnost ministerstva, zavádění nových informačních a komunikačních systémů nebo implementaci Národní strategie elektronického zdravotnictví.

Spadat pod něj bude také řízení krizových rizik a jejich elektronizace a správa IT nástrojů pro zvládání případných pandemií. To je v současné době systém Chytré karantény, na němž se kromě zaměstnanců ministerstva podílí zásadním způsobem armáda.

Dosud se agendou elektronizace zdravotnictví zabývá Milan Blaha jako náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Vojtěch už tehdy avizoval, že by měla vzniknout samostatná odborná sekce. Blaha předtím pracoval jako zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a je spoluautorem loni schváleného zákona o elektronizaci zdravotnictví, který má nastavit pravidla pro postupnou a dobrovolnou digitalizaci ve zdravotnických zařízeních, která by měla umožnit například sdílení zdravotnické dokumentace nebo výsledků vyšetření.

Současný ministr Vlastimil Válek (TOP 09) si vybral dva takzvaně politické náměstky. Za Piráty je nominovaný Josef Pavlovic a druhým je Jakub Dvořáček, který dosud vedl Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu. Na starosti bude mít zejména přípravu resortu na evropské předsednictví, které Česku začíná v polovině letošního roku. Má také připravit zapojení do unijní farmaceutické strategie.

Za necelé dva roky pandemie se na ministerstvu zdravotnictví čtyřikrát měnil ministr a obměnilo se s nimi také 11 náměstků. Z toho dvakrát došlo ke změně na postu hlavní hygieničky. Média spekulovala i o tom, že by s nástupem nového ministra měla skončit i ta současná Pavla Svrčinová. Ministr Válek ale po svém jmenování uvedl, že jako šéfa moravskoslezské hygieny se osvědčila.

K výměnám docházelo také na postu náměstka pro zdravotní péči, kterou za ministra Vojtěcha vykonával nejdříve pozdější ministr Roman Prymula, poté krátce bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksi Šedo a nyní předsedkyně odborné společnosti plicních lékařů Martina Koziar Vašáková.

Posty politických náměstků postupně opustili při prvním odchodu ministra Vojtěcha v září 2020 Filip Vrubel, Prymulou jmenovaný exprezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba a lékař Vladimír Černý, který pro ministerstvo nejdříve tvořil dispečink intenzivní péče. Na začátku loňského roku odešla kvůli kauze s přednostním očkováním proti covidu-19 náměstkyně Alena Šteflová. Od té doby byla ředitelkou jednoho odboru zdravotní péče ministerstva, tam podle informací Zdravotnického deníku na konci roku skončila.

-čtk-