Společnost Podané ruce o.p.s. ve spolupráci s městskou částí Brno-střed otevřela nové očkovací centrum na brněnském náměstí Svobody. Foto: Podané ruce

Podané ruce otevřely nové očkovací místo na náměstí Svobody v Brně

Nové místo, kde se lidé mohou nechat očkovat proti covidu-19, s kapacitou až 1000 lidí denně dnes otevřela Společnost Podané ruce na náměstí Svobody v Brně. Novinářům nové stanoviště představil ředitel společnosti Jindřich Vobořil a starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS), který se v očkovacím kamionu rovnou nechal i očkovat třetí dávkou.

„Očkovací centrum na náměstí bude denně otevřené od 8:00 do 19:00 s dvouhodinovou pauzou od 12:00 do 14:00. Nebude fungovat jako očkovací místo bez registrace, k tomu je určeno nedaleké centrum v Janáčkově divadle. I když kapacita je až 1000 lidí denně, předpokládáme, že jej bude využívat 500 až 700 lidí denně,“ uvedl Vobořil.

Centrum tvoří tři kamiony. V prvním z nich je registrační stanoviště, v druhém přípravna vakcín a očkovací místo a ve třetím čekárna pro očkované.

„Kamion, v němž se očkuje, byl k očkování určen už dříve, i když šlo o očkování proti chřipce. Bylo nejrychlejší jej využít, jakékoliv jiné řešení by trvalo déle,“ dodal Vobořil.

Společnost Podané ruce provozuje i nedaleké centrum Bohéma v Janáčkově divadle, kde v posledních týdnech převažují zájemci o posilující dávku vakcíny. Na náměstí Svobody dostali první dávky vakcíny lidé už v pondělí, kdy je do připraveného centra odesílali právě z Janáčkova divadla v době, kdy se tam tvořily fronty. „Měli jsme tak šanci provoz pilotně otestovat, naočkovali jsme 90 lidí. Na dnešní den už je registrováno na náměstí Svobody 300 lidí,“ dodal Vobořil.

Od příštího týdne chce společnost nabízet v Janáčkově divadle dvakrát týdně za přítomnosti pediatra i očkování dětí.

Zájem o očkování třetí dávkou po Novém roce vzrostl poté, co se možnost přeočkování už po pěti měsících otevřela pro všechny starší 18 let. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví podali v pondělí zdravotníci v kraji 7088 dávek vakcíny proti covidu-19.

-čtk-