Piráti nechtějí ztratit své zástupce ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Foto: Pixabay

Složení správní rady VZP opět projedná volební komise, Piráti chtějí své zástupce

Piráti nechtějí ztratit své zástupce ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), za nepřijatelný označil dosavadní návrh na obsazení rady na tiskové konferenci před jednáním dolní komory předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Kvůli postoji Pirátů se podle Michálka sejde mimořádné jednání volební komise, nominace měly být původně projednány na plénu Sněmovny ve středu.

Piráti jsou současně proti nominaci někdejšího ministra financí a bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska do vedení správní rady VZP. Jejich nesouhlas mají probrat předsedové stran vládní pětikoalice, kvůli cestě lídra STAN Víta Rakušana na Slovensko se ale zatím nesešli, uvedl Michálek.

Ministerstvo zdravotnictví na nominaci trvá. Mluvčí Ondřej Jakob ČTK řekl, že nominace je v pravomoci ministra a Kalousek jako ekonomický expert bude pro fungování rady přínosem.

Podobně se vyjádřil lidovecký poslanec a nynější člen orgánu Tom Philip, který by chtěl kandidovat na předsedu správní rady VZP. „O tuto pozici bych se rád ucházel. Byl jsem náměstek ministra (zdravotnictví) s kompetencí dohledu nad zdravotními pojišťovnami a osm let člen správní rady VZP,“ řekl ČTK. K dotazu na kritiku nominace Kalouska ze strany Pirátů pak odpověděl, že jde o zkušeného ekonoma, který se ve správní radě hodí.

Podle usnesení volební komise by ve správní radě mělo pokračovat 12 ze 20 členů a v dozorčí tři z deseti členů, které volí Sněmovna. Své zástupce v těchto orgánech mají ztratit Piráti. Podle Michálka na úkor opozičního hnutí ANO, Piráti proto chtějí návrh změnit.

Skončit mají podle dosavadního návrhu lidé, kteří zastupovali ČSSD a KSČM, protože tyto strany se na podzim nedostaly do dolní komory. Další členy rad jmenuje vláda, mezi nimi by měl být i Kalousek.

VZP je s 5,9 milionu pojištěnců největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Dolní komora musí členy správní a dozorčí rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení.

Z 20 členů volených Sněmovnou by podle dosavadního návrhu ve správní radě mělo usednout shodně deset zástupců koalice a opozice. ODS by měla mít čtyři členy, STAN tři, lidovci dva a TOP 09 jednoho. Piráti, kteří měli dosud dva zástupce, nyní nemají mít žádného. Z koaličních řad v radě zůstanou poslanci Bohuslav Svoboda (ODS), Marek Ženíšek (TOP 09) a Philipp a také senátor STAN Karel Zitterbart. Doplní je mimo jiné poslankyně a primářka popáleninové kliniky ostravské fakultní nemocnice Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), která je manželkou bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Hnutí ANO by mělo obsadit osm postů, přičemž by měla pokračovat nynější předsedkyně rady Věra Adámková i poslanci Milan Brázdil, Kamal Farhan, Miroslav Janulík, David Kasal a Jana Pastuchová. Zůstat by měli i zástupci SPD Jaroslav Dvořák a Jaroslav Novák. Skončí Jiří Běhounek (za ČSSD) a Soňa Marková (KSČM), jejichž strany v podzimních sněmovních volbách neuspěly.

Na návrh vlády by měl ve správní radě kromě Kalouska zasednout podle informací Zdravotnického deníku senátor ODS Roman Kraus a náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar. Pokračovat by měla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová i další zástupkyně ministerstva Lenka Poliaková.

Do dozorčí rady sněmovní strany podle usnesení volební komise nominovaly čtyři členy hnutí ANO, po dvou zástupcích ODS a STAN a po jednom zástupci lidovců a SPD.

-čtk-