Ministr zdravotnictví na jeho jmenování trval a tak je nakonec bývalý ministr financí Miroslav Kalousek přeci jen členem správní rady VZP, jmenovaný vládou. Foto: Tomáš Cikrt

Ve správní radě VZP bude Kalousek i Skopeček, členy orgánu dnes obměnila vláda

Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově usedne bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, senátor Roman Kraus (ODS) či náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). O obměně členů správní a dozorčí rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny dnes rozhodla vláda, vyplývá z výsledků zasedání zveřejněných na webu. Proti zvolení Kalouska se v minulých dnech vyslovili Piráti.

Vláda podle zákona o VZP jmenuje deset členů správní rady a dalších 20 pak volí Sněmovna. Kabinet může jmenovat také tři členy dozorčí rady a o dalších deseti rozhodují poslanci.

Některým členům správní rady, které jmenuje vláda, už skončilo funkční období. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo odvolat pět lidí, tři by měli pokračovat i v dalším funkčním období. Nově by ve správní radě měl od 27. ledna usednout bývalý ministr financí Kalousek, předseda senátního výboru pro zdravotnictví Kraus, náměstci ministra zdravotnictví Pavlovic a Radek Policar, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), ortoped a člen ODS Radek Černý a vedoucí oddělení úhradových mechanismů na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch. Pokračovat by měla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová i další zástupci ministerstva Lenka Poliaková a Jan Zapletal. Poliaková v minulosti působila také ve správní radě Vojenské zdravotní pojišťovny.

Z dozorčí rady by měl na návrh ministerstva odejít právník Jan Zahálka. Nahradí jej právník a starosta Loun Pavel Janda (TOP 09).

O obměně orgánů VZP měla tento týden jednat i Sněmovna. Piráti, kterým hrozilo to, že kvůli poměrnému zastoupení přijdou o své zástupce ve VZP, ale s návrhem nesouhlasili. Znovu se tak sejde volební komise. Dolní komora musí členy správní a dozorčí rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení.

-čtk-