Firma GeneSpector vznikla v srpnu 2020 díky inovační podpoře Univerzity Karlovy (UK) v Praze. V současné době je prostřednictvím jejího řešení vyhodnocován každý třetí PCR test. Foto: Pixabay

Český start-up s testy na covid-19 má za rok a půl obrat přes půl miliardy korun

Český start-up GeneSpector, zaměřený na medicínskou laboratorní diagnostiku včetně covidu-19, má za rok a půl od založení obrat přes půl miliardy korun, jen za loňský rok pak 305 milionů Kč. Nárůst obratu souvisí se zavedením celoplošného testování v ČR. Hrubý provozní zisk firmy, na jejímž vzniku se podílela Univerzita Karlova (UK) v Praze, byl loni téměř 124 milionů korun, meziročně trojnásobný. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Laboratorní diagnostice covidu-19 se v době pandemie začalo věnovat více českých firem, často navázaných na akademickou sféru.

Firma GeneSpector vznikla v srpnu 2020 díky inovační podpoře univerzity s cílem dále rozvíjet technologie získané výzkumným týmem 1. lékařské fakulty UK. Na trh uvedla řešení, které podle ní diagnostický postup vyhodnocování PCR testů zrychlilo a zlevnilo. Klíčový pro fungování odběrových setů je roztok vytvořený týmem z 1. lékařské fakulty UK. Izolace nukleových kyselin v setu trvá méně než 15 minut, vyhodnocení asi hodinu a půl, uvedla dnes společnost.

„Naše produkty tvoříme s vědomím různorodosti našich laboratoří. Proto budou aplikovatelné na všechny současné otevřené přístrojové platformy a jednoduché natolik, aby je laboratoře mohly okamžitě využívat,“ uvedl v roce 2020 při představení firmy její jednatel Michal Pohludka. V současné době je prostřednictvím jejího řešení vyhodnocován každý třetí PCR test.

V současné době firma usiluje o získání mezinárodního patentu na další diagnostický nástroj pro časté onemocnění ledvin, který by měl pomoci s jeho včasným záchytem a léčbou. „To by pro řadu pacientů znamenalo například zachování funkčnosti orgánu, nebo oddálení jeho transplantace o jednotky až desítky let,“ napsala firma. Dodala, že jedná i s velkými technologickými firmami, které o její řešení projevily zájem.

Také další české firmy se zapojily do vývoje odběrových a testovacích sad už v prvním roce epidemie koronaviru. Například společnost Bionova, která je spin-offem Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, představila odběrovou sadu, jejíž roztok uvolní nukleovou kyselinu viru a izolaci RNA pak není nutné provádět v laboratoři. PCR testy firmy GeneProof mohou kromě covidu-19 určit z jednoho vzorku čtyři další respirační infekce. Zhruba 40 procent českého trhu pak pokrývají PCR testy ze slin firmy Diana Biotechnologies, která vznikla v roce 2018 jako spin-off Institutu chemie a biochemie Akademie věd ČR.

-čtk-