Foto: Libreshot/Martin Vorel, public domain license

Lékárníci budou moci předepisovat některé léky v australském pilotním programu. Lékaři se bouří

Australští lékárníci v severním Queenslandu zřejmě získají možnost předepisovat pacientům některé léky. Stane se tak v rámci pilotního projektu, který má za cíl zpřístupnit péči na venkově, kde může být návštěva lékaře problém. Doktoři se však proti záměru důrazně ohradili s tím, že to může poškodit zdraví pacientů – a některé z nich i připravit o život. Navíc hrozí střet zájmů, kdy lékárník bere nejen poplatek za konzultaci, ale také marži z léků, které předepsal.

Diagnostika onemocnění a preskripce léků přímo v lékárně bez návštěvy lékaře jsou součástí australského pilotního programu, který by měl odstartovat v červnu a trvat rok a půl. Zapojit by se do něj mělo 180 lékáren v 37 místních oblastních správách na severu státu Queensland. Zdejší lékárníci přitom získají možnost bez nutnosti konzultace s praktikem diagnostikovat 23 onemocnění, jako jsou záněty středního ucha, astma, cukrovka, CHOPN či srdeční selhání.

Doposud přitom mohly v rámci pilotního programu queenslandské lékárny předepisovat antibiotika ženám ve věku 18 až 65 let, které měly diagnostikovánu nekomplikovanou infekci močových cest. Nyní by se ovšem mělo spektrum diagnóz a léků, které mohou lékárny předepsat, velmi rozšířit.

Podle ministryně zdravotnictví Yvette D’Athové byl pilot volebním slibem, který má pomoci zajistit péči v suchých odlehlých oblastech. „Queensland je velmi decentralizovaný stát, a my bychom se měli ujistit, že poskytujeme moderní, efektivní zajištění péče,“ vysvětlila podle ABC News D’Athová s tím, že lékárníci budou muset podstoupit školení předtím, než se pilotu zúčastní, a pro některé bude trvat až rok.

„Očekáváme, že rozsah pilotu bude brzy dokončen. Zároveň bude pokračovat práce se stakeholdery,“ konstatuje Yvette D’Athová, podle které už podobné programy fungují v Kanadě, na Novém Zélandu či ve Velké Británii.

Střet zájmů

Australští lékaři však mají s tímto krokem zásadní problém. Národní rada lékařů primární péče proto proti pilotu vznesla námitky na veřejném slyšení v parlamentu, které se konalo tento týden. Australská lékařská asociace v Queenslandu se přitom obává, že diagnostika v rukou lékárníků povede chybné diagnostice potenciálně závažných stavů, přičemž zároveň dojde k fragmentaci péče a podkopání snah o kontrolu předepisování antibiotik. Lékárníci také budou moci předepisovat antikoncepční pilulky, což ale Správa pro terapeutické zboží zakázala.

Podle prezidenta Australské lékařské asociace v Queenslandu Chrise Perryho nejsou lékárníci kvalifikovaní na to, aby léčili komplexní onemocnění bez lékařského dohledu. „Chtějí, aby lidé v severním Queenslandu byli léčeni někým s čtyřletým studiem, místo praktickým lékařem, který studuje 12 let. Lidé s astmatem budou umírat. Pacienti s diabetem mají slušnou šanci, že zemřou,“ řekl Chris Perry. Lékařské organizace zároveň poukazují, že zmiňovaný kurz pro lékárníky má většinou trvat kolem tří týdnů.

Obavy panují také kolem zvolené oblasti. V severním Queenslandu totiž žije velká populace domorodého obyvatelstva, kde je hodně lidí s komorbiditami a komplexními medicínskými potřebami. Právě oni tak naopak potřebují vyšší úroveň péče, než je běžné v jiných komunitách.

Aby toho nebylo málo, upozorňuje Královská australská akademie praktických lékařů na to, že na pilotu budou místní obyvatelé biti i finančně. Zatímco skoro 90 procent návštěv praktika je hrazeno, za konzultaci v lékárně nechají lidé v rámci pilotu až 55 australských dolarů.

„Je tu závažný konflikt zájmů, protože lékárny jsou motivovány nejen diagnostikovat onemocnění, ale také prodat pacientům na základě diagnózy léky. Je zřejmé, že tu jsou finanční motivace, které přesahují pouhou cenu za konzultaci lékárníka, ale také profit z marže u léků, které byly předepsány,“ poukazuje prezidentka akademie a také předsedkyně Národní rady lékařů primární péče Karen Priceová.

Dostupnost lékařů by se ještě zhoršila

Prezident Queenslandské asociace venkovských lékařů Michael Reinke, který sám působí v oblasti trpící nedostatkem doktorů, zároveň poukazuje, že pilot může problém nedostupnosti lékařské péče ještě zhoršit.

„Zdá se, že opatření je záplatou ve snaze zajistit pacientům možnost dostávat opakované recepty na jejich pravidelné léky bez toho, aby je zkontroloval kvalifikovaný lékař. Lidé ve venkovském Queenslendu ale zasluhují řádné zdravotní služby,“ poukazuje Reinke.

Podle něj je k tomu, aby byla práce ve venkovských oblastech pro lékaře atraktivnější, potřeba lepší školení. „Tím, že necháme lékárníky předepisovat léky, bude pro lékaře ještě méně lákavé do odlehlých oblastí jít. My ale potřebujeme kvalifikované lékaře, kteří budou umět zajistit akutní péči. Krok jen rozdmýchá problémy, které nyní máme,“ dodává Reinke.

Australská lékařská asociace v Queenslandu, Královská australská akademie praktických lékařů i další proto na protest stáhli svého zástupce z komise, která má pilot na starosti. „Pro lidi v Queenslendu by to byla druhořadá medicína. Je to zkrátka nebezpečné,“ uzavírá Perry.

-mk-