V dohodovacím řízení o úhradách pro nadcházející rok jedná 14 segmentů zdravotní péče se sedmi pojišťovnami. Foto: Maxpixel

Ve čtvrtek začne dohodovací řízení, plátci zřejmě nabídnou stejnou výši úhrad jako loni

Stejně jako minulý rok, i letos odstartuje dohodovací řízení v omezeném módu, kdy se kvůli epidemiologické situaci zúčastní jen omezené množství zástupců. Už nyní je ovšem jasné, že se kvůli nepříliš růžově vypadající ekonomické situaci musí poskytovatelé připravit na horší časy. Jak potvrdil Zdravotnickému deníku prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, plátci zřejmě půjdou do dohodovacího řízení pro rok 2023 se stejnými úhradami, jako pro rok 2022. Start dohodovacího řízení je přitom naplánován na tento čtvrtek.

Do začátku dohodovacího řízení zbývají dva dny. Ministerstvo zdravotnictví, které řízení svolává, přitom už v pozvánce upozornilo na omezení daná epidemickou situací.

„Stejně jako minulý rok není ani v současné době známo, jak velký epidemický zásah bude představovat nastupující vlna onemocnění covid-19. Z tohoto důvodu bude zahajovací jednání probíhat stejným způsobem jako minulý rok, to jest pouze za účasti koordinátorů jednotlivých skupin poskytovatelů a jednoho zástupce z každé zdravotní pojišťovny. Při dodržení všech aktuálních protiepidemických opatření bude umožněna osobní účast na jednání. Současně však bude možné se k jednání připojit přes videokonferenci,“ uvádí ve zvacím dopise náměstkyně MZ Helena Rögnerová.

V pozvánce je také připomenuta novinka vyplývající z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která zavádí povinnost pro sdružení zastupující poskytovatele v dohodovacím řízení dodat ministerstvu seznam všech, koho budou zastupovat. Součástí musí být také datum udělení plné moci pro zastupování. Tento seznam je nutno zaslat do 8. února.

Na programu zahajovacího jednání bude volba ověřovatelů zápisů, zpráva mandátové komise, harmonogram sběru dat pro analytickou komisi, upřesnění harmonogramu jednání dohodovacího řízení či aktualizace seznamu pověřených zástupců účastníků. Dohodovacímu řízení pro příští rok bude tentokrát předsedat ČPZP.

Nulový nárůst

Poskytovatelé by se ovšem už dopředu měli připravit na to, že na ně žádné štědré nabídky ze strany plátců nečekají.

„Chceme ještě před zahájením cenových jednání zhodnotit plánovanou schůzku s panem ministrem. Nicméně předpokládám, že návrh pojišťoven bude vycházet z ponechání výše úhrad a regulativů na úrovni roku 2022 i pro rok 2023. To platí za předpokladu, že se pro rok 2023 nezmění záměr MF ponechat i platby za státní pojištěnce na současné úrovni,“ konstatuje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Když k tomu připočteme inflaci, budou dost možná v příštím roce úhrady nižší než letos.

-mk-