Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s evropskou komisařkou pro zdraví Stellou Kyriakidesovou při její pražské návštěvě. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Eurokomisařka pro zdraví Kyriakidesová v Praze. Válek oznámil plán na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny

Prahu dnes navštívila evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. S ministry zdravotnictví a zemědělství diskutovala především o dopadech ukrajinské krize a o prioritách blížícího se českého předsednictví v Radě EU. Šéf rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil při této příležitosti návrh na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny. Eurokomisařka k tomu doplnila, že Evropská komise se zabývá otázkou zjednodušení uznávání kvalifikací a připravuje řešení platné pro všechny státy EU.

„Za mimořádné situace je třeba přijímat mimořádná řešení,“ uvedla evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová při dnešní tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (T0P O9). Ten potvrdil, že proces uznávání odborného vzdělávání, který je všude v EU stejný, nelze obejít, nicméně oznámil plán, jak dostat ukrajinské odborníky, lékaře i další zdravotníky do systému co nejdříve. Vláda by jej podle něj měla schválit příští týden.

„Při registraci vyplňují dotazník, kde zjišťujeme, kteří z nich jsou zdravotníci a jakou mají kvalifikaci,“ uvedl ministr. V řádu dní pak mohou podle něj začít pomáhat s péčí o ukrajinské uprchlíky, například na UA pointech v nemocnicích. Ti, kteří budou chtít absolvovat vzdělávací kurzy, mohou nastoupit na akreditovaná pracoviště a pracovat pod dozorem. Pokud budou chtít v zemi zůstat, projdou standardním procesem uznávání kvalifikace.

Podle Válka se řeší krátkodobá strategie na příští tři měsíce a pak dlouhodobá na jeden rok, po který uprchlíkům platí vízum strpění. V současné době mohou zdravotníky bez aprobačních zkoušek přijmout jen zdravotnická zařízení akreditovaná pro vzdělávání na tříměsíční stáže, které lze prodloužit. Stačí jim k tomu doklad o zdravotní způsobilosti, bezúhonosti (i formou čestného prohlášení) a pozvání z akreditovaného pracoviště.

„Chci ale zdůraznit, že nechceme odborníky z Ukrajiny vykrádat. Chceme, aby Ukrajina porazila Putina a začala vzkvétat. A to bez inteligence není možné,“ dodal ministr.

Pomoc z EU: očkování, dokumentace, lůžka

Stella Kyriakidesová vyjádřila před novináři české vládě velké poděkování za její postoj k ukrajinské krizi a otevřenost vůči uprchlíkům „Evropská solidarita bude nadále tváří tvář této brutální agresi pokračovat. Jsme připraveni státům, které přijímají uprchlíky, pomoci. Společně jsme silnější,“ zdůraznila.

Komise již připravila několik opatření na pomoc s poskytováním zdravotní péče zejména státům, které přijímají nejvíce uprchlíků. Spuštěn byl například mechanismus pro převoz ukrajinských pacientů, kteří vyžadují akutní zdravotní péči do dalších států v rámci EU. „Takto jsme již zajistili 10.000 lůžek. K několika převozům již došlo a další budou následovat. Vyzývám Česko i další státy, aby tohoto mechanismu využívaly, pokud se jejich zdravotní systémy dostanou pod tlak,“ uvedla.

Stejně tak Komise podporuje zaměstnávání ukrajinských zdravotníků a připravuje pokyny, které by měly pomoci státům zjednodušit uznávání odborných kvalifikací získaných na Ukrajině. „Připravujeme řešení platné pro všechny členské státy,“ upřesnila komisařka.

Ministr Válek řešil s eurokomisařkou také očkování uprchlíků, a to jak proti covidu-19, tak povinná dětská očkování. Ministr žádá v této chvíli 30.000 dávek. „Myslím, že to vyřešíme v řádu týdnů. Není to ale v současné době problém, že bychom nebyli schopni děti z Ukrajiny očkovat,“ dodal. Nehrozí podle něj ani nedostatek vakcín pro české děti.

Na úrovni celé EU se v této souvislosti řeší také získání zdravotnické dokumentace uprchlíků z Ukrajiny. Někteří si podle Válka nechávají posílat fotokopie na mobilní telefon, jiní ji mají elektronicky uloženou. „Evropská komise teď zkouší dostat se k dokumentaci centrálně přes vládní struktury,“ uvedl ministr.

A doplnil, že Česko dosud přijalo asi 25 onkologicky nemocných ukrajinských dětí, koordinátorem péče je podle Válka profesor Jaroslav Štěrba z FN Brno. Péči o ně je ale třeba řešit dlouhodobě, třeba i po skončení války, tvrdí ministr. Na Ukrajině totiž nefunguje česká obdoba veřejného zdravotního pojištění. „Nedovedu si představit, že ty děti rozléčíme, a pak je vrátíme zpátky na Ukrajinu, ať si pokračují jak chtějí,“ dodal.

Evropská komise podporuje české předsednické priority

Ministr Válek s eurokomisařkou probírali také blížící se české předsednictví EU. „Podporujeme priority, které si české předsednictví zvolilo. Budeme se podrobněji věnovat evropskému plánu boje s rakovinou, který je jedním z hlavních pilířů evropské zdravotní unie,“ konstatovala Kyriakidesová.

Onkologická problematika a péče o onkologické pacienty je totiž jedno z hlavních českých zdravotních témat, mezi dalšími je problematika vzácných onemocnění, očkování a duševního zdraví.

O prioritách českého předsednictví v oblasti bezpečnosti potravin pak komisařka hovořila o hodinu později i s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). V jeho průběhu avizovala předložit legislativní návrh na udržitelnou spotřebu pesticidů. Ministr Nekula v této souvislosti zdůraznil, že státy EU s nízkou spotřebou pesticidů, jako je Česká republika, nesmějí být v nevýhodě. Kyriakidesová reagovala, že tyto země nebudou penalizovány a jejich dosavadní úsilí bude Komise v budoucím návrhu brát v úvahu.

Dostalo se i na označování potravin, legislativní návrh na jeho harmonizaci plánuje Kyriakidesová také předložit v průběhu českého předsednictví. Podle Nekuly je nicméně současný systém za českou stranu dostačující a srozumitelný a v případě dalších změn se ČR kloní k dobrovolnosti, aby nevznikala zbytečná administrativa. Ministr tak potvrdil v této věci pozici, kterou zastával jeho předchůdce Miroslav Toman (ČSSD).

Nekula s Kyriakidesovou dále probírali bezpečnost potravin a situaci na zemědělských trzích v souvislosti s válkou na Ukrajině. Komisařka uvedla, že válečný konflikt ukázal, že globální systém potravin je velmi křehký. EU si podle ní uvědomuje současné výzvy a ke zvládnutí situace má pomoci solidarita a jednota jednotlivých zemích.

Odpoledne se Kyriakidesová ještě setká se zástupci evropských výborů Sněmovny a Senátu. V doprovodu zástupců pražského magistrátu navštíví asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru.

-sed-, -čtk-