Podle Miroslava Kalouska bude třeba v souvislosti s množstvím uprchlíků v Česku přehodnotit výši plateb za státní pojištěnce. Foto: Wikipedie/Chmee2, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kvůli uprchlíkům bude nezbytné přehodnotit výši platby za státní pojištěnce, říká Kalousek

Pokud se množství uprchlíků v Česku přiblíží půl milionu, bude to znamenat nárůst výdajů veřejného zdravotního pojištění o 16 až 17 miliard korun, upozornil na Twitteru Miroslav Kalousek. Jestli k něčemu takovému dojde, bude podle něj třeba přehodnotit výši plateb za státní pojištěnce. Ta je v tuto chvíli nastavena na 1 967 korun měsíčně, od pololetí se ale sníží o 400 korun na 1 567 korun.

„Ve zprávách na ČT1 slyším, že počet uprchlíků u nás může narůst až na 450 tisíc. To mimo jiné znamená vyšší výdaje veřejného zdravotního pojištění o cca 16 až 17 miliard korun za rok. To neříkám proto, že by mi to vadilo. Říkám to proto, že asi bude nezbytné přehodnotit výši platby za státní pojištěnce,“ napsal na Twitteru Miroslav Kalousek, který je místopředsedou správní rady VZP.

Vláda v únoru přistoupila ke snížení plateb za státní pojištěnce, které by od pololetí měly klesnout o 400 korun na 1 567 korun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na pondělním kulatém stole ZD uvedl, že v příštím roce se platba za státního pojištěnce zvýší na částku, která se bude pohybovat v rozmezí mezi 1 850 a 1 980 korunami za pojištěnce na jeden měsíc. O konečné cifře ještě proběhne debata ve sněmovně. Pro další roky se nastaví valorizační mechanismus, který bude provázán s výší průměrné mzdy.

-mk-