Foto: PxHere

Německý ministr zdravotnictví oznámil, že provede reformu systému DRG

Financování nemocnic, založené na klasifikačním systému DRG (diagnosis-related group), má být v Německu blízké době reformováno. Na berlínském kongresu DRG Forum 2022 to řekl spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD).

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach během svého vystoupení na kongresu DRG Forum 2022 uvedl, že reforma DRG systému je nutná. Současně upozornil, že první kroky již byly podniknuty. Finální podobu reformy ale bude vytvářet komise, kterou ministerstvo teprve ustanoví. Priority reformy by se měly týkat zejména pediatrie a porodnictví. Konkrétní podoba reformy tedy teprve vznikne.

Lauterbach ale přesto de facto akcentoval to, co už před více než rokem po tehdejší vládní koalici vedené bývalou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) žádali Zelení. Ti ještě jako opoziční poslanci vládu žádali, aby pediatrická péče byla ze systému DRG vyjmuta. Zelení to tehdy zdůvodňovali skutečností, že systém odměňování péče o děti a dorost je součástí systému odměňování péče pro dospělé.

Reforma musí být komplexní, nikoli rozdrobená

Vláda Angely Merkelové ale Zeleným vzkázala, že nic takového není zapotřebí, protože systém DRG se každý ro upravuje podle doporučení Institutu pro systém odměňování nemocnic (InEK – Institut für das Entgeltsystem im Krankenhaus). Karl Lauterbach tedy nyní de facto hodlá prosazovat to, co se předloni na podzim Zeleným nepodařilo, a co nyní mohou jako vládní strana podpořit.

Avizovanou ochotu reformovat systém DRG nadšeně uvítala braniborská ministryně sociálních věcí, zdravotnictví, integrace a ochrany spotřebitele Ursula Nonnemacherová (Zelení). Podle ní je dobře, že se vláda vrací k věcem, které kvůli koronavirové pandemii „šly stranou“. Nonnemacherová současně doporučila, aby se vláda zabývala také reformou nemocniční sítě, která by měla jít ruku v ruce s reformou systému DRG.

Lauterbachův příslib reformy systému DRG přivítal také ředitel Německé nemocniční společnosti (DKG – Deutshce Krankenhausgesellschaft) Gerald Gaβ. Varoval ale před tím, aby vláda zabředla do řešení jednotlivostí. Gaβ na kongresu vyjevil vážné obavy, že se namísto reforem zákonodárný sbor bude „v systému jen šťourat“.

Podle Gaβe je směřování reformy potřeba jasně definovat, aby pro nemocnice byla vytvořena „spolehlivá cílová perspektiva“, a to jak na spolkové úrovni, tak z hlediska jednotlivých spolkových zemí. Pouze tak se prý dá na strukturální změny adekvátně připravit. Výsledné změny je pak podle Gaβe dobře sdělit obyvatelstvu, aby jim porozumělo a vzalo za své.

Pozor na bezhlavé šetření

„Je nezbytně nutné zlepšit také pracovní podmínky zaměstnanců, jinak hrozí ještě mnohem masivnější personální problémy, než jsou ty současné,“ řekl během panelové diskuse na kongresu DRG Forum 2022 Gerald Gaβ. Podle něho by se měla mnohem více rozšířit spolupráce mezi ambulantními a lůžkovými zařízeními, což zvýší efektivnost obou.

Stefanie Stoff-Ahnisová, členka představenstva Národní asociace zákonných zdravotních pojišťoven (GKV – Spitzenverband), hovořila o tom, že koaliční smlouva kabinetu složeného z SPD, Zelených a Svobodných obsahuje „docela velký balík reforem“. Podle ní je ale důležitou součástí této smlouvy příslib řešit potřebu ambulantní péče.

V panelové diskusi, jíž se účastnil i Karl Lauterbach, vystoupil také předseda představenstva Národní asociace lékařů zákonných zdravotních pojišťoven Andreas Gassen. Ten sice vyjádřil pochopení pro nutnost reforem, ale současně varoval před přílišnou snahou šetřit. Úspory by podle něho neměly být v samotném centru reformního úsilí. „Příležitost pro komplexní reformu tu je, aktéři se z velké části shodují, je třeba využít čas,“ řekl Gassen na kongresu DRG Forum 2022.

Petr Musil