Grafická vizualizace Nemocnice Bory. Foto: Nemocnice Bory

Nemocnice Bory v Bratislavě se otevře přesně za rok

První nemocnice ze slovenské sítě Svet zdravia je dokončená již ze 70 procent a plán je ji otevřít v březnu 2023. „Aktuálně jsou v Nemocnici Bory již obsazené všechny pozice vedoucích klinik a téměř všechny pozice primářů. Stejně tak pozice manažerů ošetřovatelských pozic a většina vedoucích sester, přičemž některá místa se budou obsazovat až později,“ říká Jana Fedáková, komunikační specialistka sítě nemocnic Svet zdravia a poliklinik ProCare. Aktuálně probíhá výběrové řízení na posty manažerů klastrů. Nábor sester začne v nejbližších dnech a potrvá až do otevření nemocnice, kdy se začnou postupně uvádět do provozu jednotlivá pracoviště.

„V Nemocnici Bory plánujeme zaměstnat celkem 1 400 osob, z toho bude 320 lékařů, 440 zdravotních sester, 40 ostatních zdravotnických pracovníků a 170 administrativních a provozních zaměstnanců. To je velké množství lidí, u nichž hledáme nejen vysokou odbornost v případě vedoucích pozic, ale také lidský přístup a iniciativu. I proto se procesu výběru v posledních letech zodpovědně věnujeme. Snažíme se přesvědčit řadu Slováků pracujících v zahraničí, že má smysl se vrátit, a zároveň motivovat talentované zdravotníky na Slovensku, aby nezvažovali odchod do ciziny, ale přišli realizovat své nápady k nám,“ přibližuje lékařský ředitel Nemocnice Bory Róbert Hill.

V současné době probíhá výběr na pozice na všech úsecích nemocnice, pozornost se nicméně prioritně zaměřuje na ta pracoviště, která se otvírají jako první, jako například radioterapie, fyzioterapie či ambulance. Postupně se podepisují akceptační listiny (právně nezávazné dokumenty potvrzující, že nový zaměstnavatel danou osobu skutečně přijme – pozn.red.) a také již první pracovní smlouvy. V druhé čtvrtině tohoto roku, resp. začátkem léta, začne Nemocnice Bory vybírat i zaměstnance pro provoz nemocnice, tedy logistiky, ochrannou službu či technické dispečery.

Předregistrovaných pacientů je 20 tisíc

Nemocnice nabídne přes třicet lékařských odborností, šest komplexních multidisciplinárních programů, 1 400 zaměstnanců a 400 lůžek. V plánu je uskutečnit 35 tisíc hospitalizací a 350 tisíc ambulantních vyšetření ročně.

S otevřením nemocnice se počítá v březnu příštího roku. „Ještě před tím je na červen 2022 naplánován začátek instalace lékařské techniky, v červenci by měl nastoupit první nelékařský personál a v říjnu proběhnout kolaudace. V únoru příštího roku by měl do práce nastoupit lékařský personál a nemocnice také spustí registraci pacientů,“ vysvětluje Jana Fedáková.

Provoz Nemocnice Bory se bude spouštět postupně po etapách během devíti měsíců – od méně náročných činností po ty složitější. Jako první se otevřou ambulance a radiodiagnostická část, po nich bude následovat jednodenní chirurgie. S rozběhem radiodiagnostiky nemocnice zároveň otevře i pracoviště radiační onkologie, které bude mít k dispozici unikátní přístroj Cyber Knife (kybernetický nůž), na Slovensku vůbec první.

Současně se spuštěním prvních pracovišť se v nemocnici budou připravovat i na otevření lůžkové části, společně s oddělením anesteziologie a intenzivní medicíny. Otevření gynekologicko- porodnického oddělení se plánuje na léto 2023 a spuštění urgentu na podzim příštího roku. Do té doby pojede nemocnice v režimu převážně plánovaných výkonů. Pacienti se mohou do nemocnice předregistrovat online na webu nemocnice. Počet doposud předregistrovaných pacientů se blíží k číslu 20 tisíc.

(bre)