Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (vlevo) a jeho slovenský kolega Vladimír Lengvarský (uprostřed) na tiskové konferenci po jednání. Foto: Twitter / Vlastimil Válek

České a slovenské sanitky budou moci zasahovat i za hranicemi, dohodli se ministři zdravotnictví

Ministři zdravotnictví České republiky a Slovenska, Vlastimil Válek a Vladimír Lengvarský, jednali v Bratislavě o dalším zintenzivnění spolupráce. Věnovali se nejen covidové a postcovidové situaci, dalšímu očekávanému vývoji, ale také aktuální situaci na Ukrajině. „Velmi akutním tématem je otázka přeshraniční spolupráce, kde jsme před finalizací smlouvy o spolupráci záchranných systémů v příhraničních oblastech,“ řekl po setkání Lengvarský, který také potvrdil, že se na podzim v Praze zúčastní neformálního setkání ministrů zdravotnictví zemí EU. „Jedním z klíčových témat bude lepší dostupnost léků na vzácná onemocnění. To je naše společná priorita,“ odpověděl v Bratislavě ministr Válek na otázku Zdravotnického deníku, jaká témata se právě na tomto setkání otevřou.

Česká republika bude od července stát v čele Rady Evropské unie, Slovensko bude zase předsedat Visegrádské čtyřce. „Proto bylo důležitým bodem našeho jednání i sjednocení směrů, kterými se budeme ubírat a na něž chceme položit důraz, aby náš postup byl koordinován. Aby se témata, která jsme dnes diskutovali, stala skutečností,“ zdůraznil Vladimír Lengvarský.

Dohoda na strategii a koordinaci

Český ministr zdravotnictví potvrdil, že se se slovenským kolegou dohodli na úzké spolupráci a všechny projekty, o nichž diskutovali, se hýbou dopředu. „Jsem rád, že první zemí, kterou jsem ve funkci ministra navštívil, bylo právě Slovensko. Jako kolegové a lékaři jsme se se slovenským ministrem zdravotnictví dohodli na strategii a koordinaci, aby to bylo ku prospěchu nejen zdravotníkům, ale především občanům obou našich zemí, pacientům, aby měli kvalitní a dostupnou léčbu. Myslím, že naše spolupráce bude pro všechny užitečná,“ upozornil Vlastimil Válek.

Vladimír Lengvarský přiblížil, jak bude fungovat spolupráce záchranných systémů v příhraničních oblastech. Princip je v tom, aby místní slovenské a české záchranné služby byly propojeny tak, aby v případě potřeby zasahovala sanitka, která bude k pacientovi blíže bez ohledu na to, zda je slovenská nebo česká. Je také důležitá pomoc záchranářů při mimořádných událostech, jako bylo například tornádo na Moravě.

„Potřebujeme legislativně ukotvit i to, aby slovenské sanitky mohly v Čechách používat výstražné systémy, tedy sirény, a naopak. Cílem je, aby pacienti z příhraničních oblastí měli potřebnou zdravotní péči co nejdříve a v požadované kvalitě. Je jedno, jestli to bude sanitka z české nebo slovenské strany,“ řekl slovenský ministr. A jak se vyjádřili oba politici, spolupráce může začít fungovat příští rok. Poměrně zdlouhavý bude nicméně ještě legislativní proces a potřebný je i podpis prezidentů obou zemí.

Prioritou je zvýšit dostupnost léků na vzácná onemocnění

Na otázku Zdravotnického deníku, jaká témata se otevřou na neformálním setkání ministrů zdravotnictví zemí EU na podzim v Praze, Vlastimil Válek uvedl: „I o těchto tématech jsme diskutovali s Vladimírem Lengvarským a shodli jsme se na tom, že musí být užitečná pro občany ČR, SR i ostatních zemí EU. Jedním z klíčových témat bude lepší dostupnost léků na vzácná onemocnění. To je naše společná priorita. Dohodli jsme na strategii, jak budeme dále postupovat v rámci V4 a EU.“ Cílem je snížit cenu těchto léků, aby, jak uvedl český ministr zdravotnictví, neexistoval občan ČR či SR, který na tyto léky nedosáhne.

Za druhou prioritu označil Vlastimil Válek vakcíny a platby za ně. Třetí prioritou je péče o onkologické pacienty. „Nejen léčba, ale i návrat onkologických pacientů zpět do života, zdůrazňuji, do běžného života. Aby se k nim všichni, včetně zdravotních pojišťoven, chovali jako k běžným zdravým lidem, pokud jsou vyléčeni. Nechci opomenout ani reformu psychiatrické péče, především zacílenou na dětské psychiatrické pacienty. Samozřejmě to souvisí s válkou na Ukrajině, ale také s následky po covidu-19, které poškozují mozek, a je třeba je řešit,“ připomněl Vlastimil Válek.

Vladimír Lengvarský potvrdil svou účast na setkání a dodal, že zmíněná témata se vytvářela už delší dobu i ve spolupráci se slovenskou stranou.

Vlastimil Válek se vyjádřil k tématu covidu. „Momentálně to s covidem v Čechách vypadá dobře. Třeba ale říci, že virus stále zabíjí po celém světě tisíce lidí denně. Pacienti umírají především proto, že nejsou očkováni. I když všechny země nabízejí kvalitní léčbu, je to hlavní důvod. Očkování je prostě nejlepší cestou, jak zabránit zbytečným úmrtím,“ uvedl.

Virus zde podle něj vždy bude a nikdy nezmizí. „Musíme jen doufat, že další mutace nebudou stejně nebezpečné jako například delta. Musíme doufat, že omikron je finální mutací, která bude zvyšovat virulenci, ale nikoli morbiditu. Je třeba se připravit na podzim, kdy nás určitě čeká další vlna. Všichni rizikoví občané našich zemí musí být přeočkováni. Tedy zejména senioři, obézní a chronicky nemocní. Je to jediná cesta, jak zabránit úmrtím,“ uzavřel český ministr zdravotnictví.

Josef Brezovský