Iniciativa poslankyň napříč politickým spektrem vyzývá ženy k pravidelnému absolvování preventivního vyšetření karcinomu prsu. Foto: Pixabay

Iniciativa poslankyň vyzývá k prevenci karcinomu prsu

Iniciativa poslankyň napříč politickým spektrem vyzývá ženy k pravidelnému absolvování preventivního vyšetření karcinomu prsu. Při zachycení nádoru v časném stadiu je léčba relativně jednoduchá, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Případů rakoviny prsu se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ročně odhalí přes 7000. Od 45 let jsou ženy zvány na vyšetření prsu ve specializovaném centru zdravotními pojišťovnami. Nádory se ale objevují i u mladších žen, u kterých je zásadní samovyšetřování.

Screening ve specializovaném centru je plně hrazený ze zdravotního pojištění. Akreditovaná centra jsou podle Duška dostupná v každém kraji. Zejména v roce 2020 došlo vzhledem ke koronavirové pandemii k propadu absolvování těchto vyšetřování o zhruba 15 procent, v některých regionech to bylo i 20 až 25 procent, řekl ředitel ÚZIS.

„Screeningový program je plně hrazený, ve špičkové kvalitě, v nejlepší dostupnosti v Evropě. Pokud se ho žena pravidelně zúčastňuje, zachytí nádor v časném stadiu, léčba je relativně velmi jednoduchá, nádor je vyléčen,“ uvedl ministr zdravotnictví. V opačném případě, pokud nádor je zachycen v pozdním stadiu, prognóza je podle něj fatální.

Je-li nádor zachycen ve stadiu jedna, je podle Duška pětileté relativní přežití v České republice téměř stoprocentní. „Ta nemoc tu dámu, je-li zachycena včas, neohrožuje statisticky na životě,“ poznamenal. Pozdě zachycené nádory mají šanci na přežití významně zhoršenou, kolem 20 až 30 procent, dodal.

Rakovina prsu představuje skoro pětinu všech zhoubných nádorů u žen. Každý rok zemře asi 2000 pacientek, od roku 2002 klesla úmrtnost o 30 procent. Na pravidelná vyšetření, která mají ženy nad 45 let zdarma, chodí asi 60 procent těchto žen, ročně zhruba 700.000.

-čtk-