IPVZ připravil prezenční i online kurzy českého jazyka pro ukrajinské zdravotníky, vedené rodilými ukrajinskými mluvčími. Foto: Pixabay

IPVZ spouští jazykové kurzy češtiny pro zdravotníky z Ukrajiny

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) spouští intenzivní jazykové kurzy zaměřené na výuku základů češtiny, a to jak v běžných situacích, tak ve zdravotnickém prostředí. IPVZ je připravil pro ukrajinské zdravotníky, kteří mají zájem o práci ve zdravotnictví v ČR. Kurzy lze absolvovat jak online, tak prezenčně pod vedením rodilých ukrajinských mluvčích.

Intenzivní dvouměsíční kurzy češtiny pro ukrajinské zdravotníky vedené rodilými ukrajinskými mluvčími připravil IPVZ po dohodě s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP09). Výuka má probíhat v menších skupinách, lektorky by tak měly mít dostatek prostoru věnovat se jednotlivým požadavkům posluchačů.

„Doufáme, že se (účastníci kurzu) budou moci i dobře připravit na aprobační zkoušky a v případě jejich úspěšného absolvování plnohodnotně zapojit do práce v českých zdravotnických zařízeních, a navíc ve své původní odbornosti,“ uvedla k tomu ředitelka IPVZ Irena Maříková.

On-line kurzy budou probíhat od 3. května do 30. června přes platformu Zoom, a to dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek. Prezenční kurzy zahajují dnes a potrvají do 29. června. Probíhat budou třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek dopoledne přímo v pražském sídle IPVZ.

„Věříme, že díky lektorskému vedení rodilých mluvčích budou kurzy nejen intenzivnější, ale také zajímavější,“ doplnila jedna z lektorek, doktorka Mariia Ponomarenko, odborná asistentka náměstkyně ředitelky IPVZ pro nelékařské obory a zároveň koordinátorka vzdělávání katedry Škola veřejného zdravotnictví.

Na katedře Škola veřejného zdravotnictví bude pro zájemce k dispozici i série bezplatných webcastů, krátkých videopřednášek nahraných v češtině s ukrajinskými titulky, se základními informacemi například o platné legislativě, fungování zdravotnického systému, poskytování zdravotní péče v České republice apod. Ke každému webcastu je k dispozici zároveň prezentace, slovník a další výukové materiály.

-sed-