Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo zdravotnictví upravilo rozdělení peněz z Národního plánu obnovy

Ministerstvo zdravotnictví upravilo rozdělení 12 miliard korun z evropského Národního plánu obnovy. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) včera na jednání sněmovního zdravotnického výboru řekl, že neměl moc možností, jak investice naplánované předchozí vládou ovlivnit. Místo 6,7 miliardy korun na Český onkologický institut, který podle bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) měl stát ve vinohradské nemocnici, půjde 3,7 miliardy korun na nové onkologické centrum do Motola.

„Nemohu ho zrušit, musí existovat. Nejde s tím nic udělat,“ řekl poslancům Válek. Dodal, že se snažil snížit některé částky a více peněz přidělit do regionálních nemocnic, například Karlovarského kraje, kde dosud chybí komplexní onkologické centrum.

Současná vláda byla jmenována loni 17. prosince, některé dokumenty k projektům bylo podle ministra třeba uzavřít do konce roku. „Když já jsem přišel na ministerstvo zdravotnictví, tak většina těch parametrů byla červená. Kdyby nezezelenaly, tak bychom nedostali z EU ani korunu,“ dodal.

Zároveň deklaroval, že kde to bude možné, bude o peníze klasická veřejná soutěž, ne „klikačka“. Za způsob rozdělení peněz z programu REACT-EU, kde měly přednost nemocnice, které se přes internet přihlásily nejrychleji, bylo minulé vedení ministerstva pro místní rozvoj, které dotace spravovalo, kritizováno.

Z Národního plánu obnovy by mělo jít 8,4 miliardy korun bez DPH na projekty onkologické péče. Základním dokumentem bude Národní onkologický program, který musí vláda vláda schválit do konce letošního června. Veškeré projekty včetně stavebních pak mají termín dokončení do roku 2026. Což by i podle zástupců ministerstva mohl být u nové stavby v Motole kvůli krátké době problém.

Dalších 826 milionů korun je přislíbeno na vznik a rozvoj centra prevence a infrastruktury pro inovativní péče v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Do Brna bude směřovat také 1,28 miliardy korun na vybudování centra kardiovaskulární a transplantační medicíny v rámci Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

V otevřených výzvách, kam se budou moci zdravotnická zařízení hlásit, bude dalších téměř 3,5 miliardy korun na rozvoj specializované onkologické a hematoonkologické péče a 1,9 miliardy na projekty rehabilitační péče o pacienty po kritických stavech.

Asi 722 milionů má jít na simulační centra, která by mohly lékařské fakulty využívat pro výuku studentů medicíny. Původně byla podle Válka částka skoro dvojnásobná a centrum mělo vzniknout u Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Jeho ředitele Romana Škulce ale Válek na začátku března odvolal jako prvního z šéfů přímo řízených organizací po svém nástupu.

„Já jsem částku snížil, požádal jsem ředitele Všeobecné fakultní nemocnice, aby tuto investici realizoval a peníze rozdělil do sedmi lékařských fakult, aby každá dostala svou část a dobudovala svá simulační centra,“ vysvětlil ministr.

Potenciálním rizikem je podle ministerstva nutnost uhradit DPH ze státních zdrojů. Ministerstvo podle Válka jedná o možnostech státního rozpočtu. Otevřené výzvy chce vypsat ve druhé polovině letošního roku.

-čtk-