První gama nůž, který stál sto milionů korun a který Nemocnici Na Homolce propůjčila Nadace Charty 77, byl v pořadí třicátý sedmý ve světě a teprve osmý v Evropě. Foto: Nemocnice Na Homolce

Před 30 lety byl do Česka přivezený gama nůž, lékaři ozářili 24.000 pacientů

Před 30 lety byl do Česka přivezen Leksellův gama nůž pořízený ze sbírky Konto Míša. Poprvé ho lékaři Nemocnice Na Homolce použili v říjnu 1992, od té doby tímto přístrojem nebo jeho novými verzemi ozářili 24.000 pacientů, zejména s nádory mozku. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Každý rok jich přibývá více než 1100.

Ve sbírce Nadace Charty 77 se na přístroj vybralo 100 milionů korun. „Dne 22. května 1992 byl první gama nůž přivezen fyzicky do Československa, do prvního státu v postkomunistické Evropě. Dne 29. května bylo slavnostní převzetí gama nože v Nemocnici Na Homolce. Čekalo se ještě na dodání zářičů, které dorazily v září. 26. října 1992 byl gama nožem ošetřen první pacient,“ popsala Dostálová.

Když byl přístroj v roce 1992 pořízen, byl osmým v Evropě a sedmatřicátým na světě. Dodnes je podle Dostálové nejvytíženější na světě. Některá pracoviště ošetří pacientů víc, mají ale přístrojů několik. „I když byla pandemie, za loňský rok bylo ošetřeno 1171 pacientů, část i ze Slovenska,“ dodala.

První prototyp byl instalován ve Stockholmu v roce 1968, český přístroj měl o 24 let později sériové číslo 37. V roce 2002 byl obnoven, zůstala ale původní kostra. V roce 2009 byl po 10.526 operacích vyměněn za nový, což umožnilo navýšení počtu operací z 800 ročně na přibližně tisíc. Nové zdroje záření nemocnice potřebuje zhruba jednou za šest či sedm let.

Před třemi lety nemocnice investovala 20 milionů korun do přestavění původního přístroje na lepší model. Podle tiskové zprávy jde stále o stejný typ záření, má ale výpočetní tomograf (CT), který pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazení vnitřních orgánů, a vylepšený kontrolní systém monitorující případný pohyb pacienta. Novou možností je fixace hlavy při ozařování pomocí termoplastické masky, dosud bylo potřeba hlavu vždy uchytit do rámu pomocí kovových hrotů.

Příběh českého gama nože začal sbírkou Konto Míša se samolepkami s medvídkem. „Míša bylo jméno pacienta ze Slovenska, který byl léčen ve Stockholmu. Cena léčby byla tehdy astronomická. Byl to plat celé rodiny na 15 let nebo cena rodinného domu,“ popsal před pěti lety primář Oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie nemocnice Roman Liščák. Poté bylo rozhodnuto vybrat pomocí sbírky na přístroj do české nemocnice. „Bylo řečeno, že když každý přispěje šest korun, bude možné přístroj zakoupit,“ dodal.

Gama nůž je ozařovací přístroj, který umí velmi přesně zacílit na nádorové ložisko, které se umístí do místa křížení všech paprsků. Ze 70 procent se s ním léčí nádory, zejména mozku. Ty lékaři ročně odhalí u několika stovek pacientů. Používá se ale také k léčbě vrozených anomálií mozkových cév, oční nervy nebo funkční onemocnění, z nichž nejčastěji bolest trojklaného nervu. Léčba trvá deset minut až dvě hodiny.

Další podobné přístroje, které jsou vhodné pro ozařování mozku, jsou umístěny v Brně a Ostravě. Loni v říjnu začala léčit pacienty jiným typem přístroje také Ústřední vojenská nemocnice, od té doby jich bylo více než 100. Jednodušší přístroje pro léčbu rakoviny ozařováním obecně má desítky nemocnic v celé ČR.

-čtk-