Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Foto: Harold, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Spory o Nemocnici Milosrdných bratří v Brně podle ředitele přináší nejistotu

Řád Milosrdných bratří v Brně do konce května prodloužil smlouvu na pronájem budov, ve kterých město provozuje Nemocnici Milosrdných bratří. ČTK to řekl převor řádu Martin Macek. Řád projevil zájem nemocnici převzít, zatím ale nedospěl s městem k dohodě. Proto smlouvu prodlužuje pouze o měsíc. Podle ředitele nemocnice Pavla Pilera osmé prodloužení smlouvy za dva roky přináší nejistotu pacientům i zaměstnancům, kteří dostávají jiné nabídky. Podle něj by měla nemocnice zůstat městu a řád by mohl v areálu provozovat lůžka LDN. V převzetí nemocnice řádem vidí riziko, že by jako soukromý subjekt neprováděl finančně nevýhodné výkony. Macek garantuje zachování stávající péče.

Nemocnici v Polní ulici vybudoval řád, který vlastní část budov a pozemků. Část je města a státu. Řád uzavřel s městem dlouhodobou smlouvu o spolupráci s tím, že si nemocnici jednou vezme zpět. Nemocnice jako organizace města si pak další smlouvou pronajímá část budov řádu, avšak právě tato smlouva měla skončit v dubnu a byla o měsíc prodloužena. Řád projevil zájem o převzetí už před lety, zatím ale se zástupci města nedospěl k dohodě. „Současný stav velmi poškozuje celkový chod nemocnice. Poslední dvě prodloužení smlouvy byla o měsíc. Pacienti jsou v nejistotě, jestli se nemocnice ze dne na den nezruší. Není možné chystat dlouhodobý rozvoj jako investice nebo stavební úpravy a nábor zaměstnanců,“ uvedl Piler.

Podle něj jsou zaměstnanci v nejistotě, zda budou mít práci. „Využívají toho jiné nemocnice, spousta zaměstnanců dostává pracovní nabídky z jiných zařízení. Největší problém je hledání nových zaměstnanců. Zvažují, zda k nám za aktuálních podmínek vůbec nastoupit,“ uvedl Piler.

Zaměstnanci podle něj dodnes nedostali jasný vzkaz od města, zda o nemocnici stojí, nebo ji chce předat řádu. Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) je pro zachování nemocnice pod městem, primátorka Markéta Vaňková (ODS) se proti myšlence převzetí řádem nevymezila. Hladík poukázal na to, že převzetí příspěvkové organizace není ze zákona možné. ČTK to potvrdil i nezávislý advokát Zdeněk Joukl. „Převod příspěvkové organizace není ze své podstaty možný. Zároveň se však domnívám, že při vůli dodržet sjednané by se právní řešení mělo najít, neboť zásadou soukromého práva je to, že co není zakázáno, je dovoleno,“ uvedl Joukl.

Řád proto založil společnost nazvanou Nemocnice Milosrdných bratří Brno, aby mohl nemocnici provozovat. Název je ale podobný jako ten současný. „Jsem vázaná mlčenlivostí, takže se nemohu vyjádřit ke konkrétnímu případu. Obecně ale platí, že názvy nesmí být shodné nebo podobné, aby si je lidé zaměnili. Pokud tomu tak je, musí se to dít se souhlasem daného subjektu,“ uvedla právní zástupkyně města Vladislava Křivová. Vaňková ani Hladík ale o vzniku firmy neví. „Ve smlouvě s konventem není žádné ujednání, které by zakazovalo založení firmy s tímto názvem, přesto si myslíme, že by bylo korektní tento krok s městem projednat, respektive ho alespoň informovat,“ sdělila ČTK Vaňková. Macek uvedl, že město o tom ví už z dob předešlého vedení a není to žádná nová informace. Zároveň čeká, že se k řádu dostane soupis přístrojů nemocnice, bez čeho nelze jednat s pojišťovnami o úhradách zákroků a podobně. „Žádáme o to přes rok a pracuje se na tom teprve několik týdnů. Hotový by měl být v červenci. Proto prodlužuju smlouvu o kratší termíny,“ řekl Macek. Řád by chtěl nemocnici převzít v příštím roce.

Podle Pilera by převzetí mohlo znamenat změnu péče. „Legislativa neumožňuje donutit soukromé zařízení poskytovat péči v rozsahu jako u nesoukromého zařízení. Pro soukromá zařízení bude vždy prioritou hlavně zisk, což může způsobit neochotu dělat komplikované výkony s dlouhou dobou léčení, které se finančně nevyplatí. Nebo se může zdravotní péče pro pacienty prodražit a mnoho se stane nedostupných,“ zdůraznil Piler. Macek ale uvedl, že chce současnou péči zachovat.

Opoziční hnutí ANO tvrdí, že už v roce 2018, když město vedlo, byla s řádem uzavřena dohoda. Na základě ní měly v areálu vzniknout nové pavilony včetně LDN. „Bohužel po volbách nová koalice od strategie upustila. KDU-ČSL, která má zdravotnictví, předjednanou spolupráci nikdy nenaplnila,“ řekl brněnský předseda ANO René Černý.

Podle Pilera by nemocnice neměla být nástrojem politických nebo osobních bojů a mělo by se najít řešení výhodné pro Brňany. Navrhuje, aby nemocnice zatím zůstala městu a řád v areálu provozoval léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN), jak bylo v minulosti dojednáno. Macek řekl, že řád připravoval projekt na stavbu léčebny, ale objekt nemůže vybudovat kvůli tomu, že město v blízkosti buduje protipovodňová opatření. „Tudíž jsme v záplavové zóně a nesplňujeme požadavky. Potom do toho vletěl covid a situace se zkomplikovala,“ objasnil Macek.

Pokud strany nenajdou dohodu, mohlo by to znamenat ohrožení zdravotnictví. „Neprodloužení smlouvy by bylo choulostivé pro obě strany. Nemocnice by nedoložila, že má kde vykonávat činnost. Nevím, jak by na to reagovaly pojišťovny,“ řekl Macek. Sám ale doufá, že jednání pokročí a zdravotnictví se zachová. Situaci sledují i ředitelé ostatních nemocnic. „Doufáme, že se situace brzy uklidní, pokud však dojde k nejhoršímu, museli bychom se s tím samozřejmě vypořádat,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák.

-čtk-