Podle vedení nemocnice ve Frýdku-Místku vede město mediální kampaň, která jí škodí. Foto: Nemocnice ve Frýdku-Místku

Vedení Frýdku-Místku a nemocnice se přou kvůli dětskému oddělení

Do sporu kvůli omezenému fungování dětského oddělení se dostalo vedení města Frýdku-Místku s tamní nemocnicí zřizovanou krajem. Zdravotnické zařízení se na dnešní tiskové konferenci ohradilo proti kritice města. Tvrdí, že jeho mediální kampaň nemocnici škodí. Město naopak poukazuje na to, že jeho zájem je v nemocnici zachovat co nejkvalitnější zdravotní péči pro dětské pacienty.

Krajská nemocnice od začátku dubna musela omezit provoz dětského oddělení a dětské pohotovosti. Důvodem byl nedostatek lékařů, z dětského oddělení nemocnice totiž odešla většina lékařského personálu, celkem sedm lékařů. Šlo převážně o mladé lékaře před atestací. Město následně mimo jiné iniciovalo petici za obnovení oddělení. V současnosti nemocnici přijímá do své péče pacienty, kteří vyžadují péči z oblasti chirurgie, traumatologie, ortopedie, urologie, ORL nebo endoskopická vyšetření či výkony v celkové anestezii. Kvůli nedostatku lékařů ale musí do jiných zdravotnických zařízení odesílat například děti s infekcemi dýchacích cest nebo střevními obtížemi.

Podle ředitele nemocnice Tomáše Stejskala jde o děti, které jsou bez problému schopny transportu a jejich stav není nějak ohrožující. Stejskal uvedl, že během dubna bylo do jiného zdravotnického zařízení odesláno 43 takových dětských pacientů, během tohoto měsíce zatím 24. „Ošetřujeme opravdu vážné stavy. To znamená, že pokud to dítě je v ohrožení zdraví, tak ho hospitalizujeme,“ uvedl Stejskal. Dodal, že na oddělení jsou tak hospitalizovány i některé děti s interními diagnózami. Šlo například o děti s komplikovaným zápalem plic nebo intenzivně zvracející.

Podle Stejskala péči o děti s onemocněním dýchacích cest, střevními infekcemi či infekcemi močového traktu částečně nahrazuje lékařská pohotovostní služba, která v nemocnici fungovala o víkendech a svátcích a od května se ji podařilo rozšířit i na pátky. „Kraj oslovil praktické lékaře a my také, část z nich je v důchodovém věku a nechtějí už sloužit, někteří to odmítli. Zatím se podařilo zajisti pátky a věřím, že postupně se nám podaří vždycky navýšit o jeden den. Pokud vše dobře dopadne, tak někdy v říjnu by lékařská pohotovostní služba mohla jet v plném provozu,“ doplnil Stejskal.

Primátor města Petr Korč (Naše město F-M) uvedl, že společným cílem města, nemocnice i kraje by mělo být takové fungování dětského oddělení, které rodičům bude schopno nabídnout potřebnou péči 24 hodin denně. „Našim společným cílem je, aby ta nemocnice fungovala. Pozitivně vnímáme, že nemocnice chce lékaře získat zpět a oddělení dostat do co nejlepšího stavu. Myslím si, že cílový stav nás všech musí být, aby byla zajištěna péče 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu a plně fungovala pohotovostní služba. Jestli to budou zajišťovat nemocniční lékaři nebo pediatři, je předmětem odborné diskuse. Cílový stav by měl být, že kdokoliv s dítětem v nějakém stavu přijede do nemocnice, bude vždy vědět, co se bude dít dál. To v tento okamžik nefunguje stoprocentně,“ řekl primátor.

Město podle něj nemocnici nabídlo, že pokud si získá a udrží nové začínající dětské lékaře, může jim nabídnout možnost bydlení a zároveň podle primátora předalo nemocnici žádost prvního lékaře, který projevil zájem o místo na oddělení.

-čtk-