Ilustrační foto: Pixnio

MZd: Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři dostávat do konce roku

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Podobně lékaři před jeho zavedením kritizovali i systém elektronických receptů ePreskripce, který také spravuje SÚKL. Vadí jim i fungování funkce e-očkování. „Z našeho pohledu se sbírá příliš mnoho údajů. Jejich zadávání pak zdržuje,“ řekl minulý týden v debatě k očkování předseda sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

V Poslanecké sněmovně je podle něj návrh změny zákona, aby systém od SÚKL převzal ÚZIS. Využít by se podle jeho ředitele Ladislava Duška mohla i aplikace Tečka, kde lidé mohou mít uložené certifikáty o vakcinaci proti koronaviru.

Lékaři mají povinnost zapisovat aplikovaná očkování elektronicky od letošního ledna, prvního půl roku nebyli za nevyužívání sankcionováni. Ředitelka SÚKL Irena Storová minulý týden uvedla, že záznamů je v něm asi 600.000. Již dříve ústav odhadoval, že za rok by jich mělo být kolem čtyř milionů.

Dětští lékaři dosud vydávali rodičům papírové očkovací průkazy, kam se ale zapisují i další informace než jen vakcíny. Dospělí při očkování nepovinnými vakcínami, jako je například vakcína proti klíšťové encefalitidě nebo tetanu, dostávají papírové kartičky, na kterých mají vyznačený i termín přeočkování.

Na ten by měl systém elektronických očkovacích průkazů upozorňovat automaticky pomocí SMS zprávy. Stejně jako v lékovém záznamu do něj mohou všichni lékaři u svých pacientů nahlížet.

-čtk-