Foto: Pixabay

Výpovědi je připraveno podat téměř 3.000 slovenských lékařů

Slovensko má před sebou další velký problém. Téměř 3.000 lékařů deklarovalo, že pokud vláda nezačne řešit slovenské zdravotnictví, dají výpověď. V roce 2011 už samotná výpověď necelých 2.000 lékařů znamenala vyhlášení nouzového stavu. „Slovensko zažívá zavírání nemocničních oddělení a ambulancí pro nedostatek zdravotníků. Přesto řešení odlivu zdravotníků ze strany ministerstva zdravotnictví ani vlády nepřicházejí. Jako lékaři s odpovědností za své pacienty na to nemůžeme nečinně přihlížet,“ říká Peter Visolajský, předseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ). LOZ vyhlásilo na jaře letošního roku stávkovou pohotovost v reakci na situaci ve zdravotnictví a vyzývá vládu k okamžitému řešení svých požadavků.

Těch téměř 3.000 deklarací k výpovědím lékařů však podle něj není zdaleka konečný stav. „I přesto, že v roce 2011 jsme měli podobný počet vysbíraných deklarací, na Slovensku pracovalo v té době více lékařů i sester. Jsme dokonce svědky toho, že nás v nemocnicích oslovují zdravotní sestry, které se chtějí k lékařům přidat,“ konstatuje Peter Visolajský.

Lékař by měl léčit, ne bojovat s politiky

V posledních dnech zaznívají v médiích zprávy, jak se kvůli nedostatku zdravotníků zavírají nemocniční oddělení. „Pokud je omezen chod oddělení v odlehlém koutě Slovenska, je to varovný signál. Ale jak máme nazvat takzvané „dočasné“ zavření oddělení k léčbě rakoviny v Národním onkologickém ústavu v centru Slovenska?“ ptá se Peter Visolajský. Situace je podle něj natolik vážná, že lékaři, kteří ještě zůstali, se rozhodli jednat a dnes má LOZ ve svých požadavcích podporu velké většiny lékařů univerzitních, fakultních a některých menších nemocnic.

„Nerozumíme, proč okolní státy – Česká republika, Maďarsko a také Polsko, stabilizovaly své zdravotníky a řeší jejich problémy, zatímco slovenské vlády dělají přesný opak. Slovenské zdravotnictví neřeší a s lékaři jen bojují. My lékaři jsme se rozhodli zůstat na Slovensku, protože chceme slovenské pacienty léčit a ne neustále bojovat s politiky,“ poznamenává Peter Visolajský.

Jak dodává, navzdory snaze LOZ a absolvování již nesčetného množství setkání s ministerstvem zdravotnictví a několika setkáních s představiteli vlády, poslouchají neustále jen sliby a řešení nepřicházejí. „Naše zdravotnictví však již není ve stavu, že bychom měli čas na sliby, potřebuje zásadní řešení. Ale ty ze strany vlády nepřicházejí. Enormní počet prohlášení o připravenosti podat výpovědi lékařů znamená, že pokud vláda nezačne řešit slovenské zdravotnictví, dojde na podzim letošního roku vysoce pravděpodobně k hromadným výpovědím lékařů. Nadále zdůrazňujeme, že časový limit nedáváme vládě my, ale přetížený neřešený systém, který pro pacienty přestává fungovat,“ tvrdí Visolajský.

Požadavky lékařů jsou jasně zformulovány a žádají, aby se řešily následující problémy: Systémové řešení mezd nemocničních sester a nemocničních lékařů, reflektující situaci v zemích V4; Systém financování nemocnic, aby nebylo nuceno léčit pod náklady; Podpora lékařských fakult, aby mohly produkovat více kvalitních slovenských lékařů a reforma následného vzdělávání lékařů; Poměrné zvýšení personálního a prostorového zabezpečení v nemocnicích na těch odděleních, které mají převzít zdravotní péči o pacienty ze zrušených oddělení či nemocnic tzv. „Optimalizací sítě nemocnic“.

-bre-