Ilustrační foto: Pixabay

Slovenští zdravotníci se s vládou nedohodli, jednání budou pokračovat

Na Úřadu vlády SR včera proběhlo jednání ke zvýšení mezd pracovníků ve slovenském zdravotnictví, kterého se zúčastnili představitelé slovenské vlády a zdravotnických odborových sdružení. „Další jednání o platech ve zdravotnictví máme za sebou. Chci ocenit velmi konstruktivní diskusi. Mluvili jsme o všech oblastech zdravotnictví, které je třeba reformovat. Dohodli jsme se, že budeme pokračovat 9. srpna. Také jsme se dohodli, že výstupy z těchto jednání nebudeme medializovat,“ řekl po několikahodinovém setkání Eduard Heger, předseda slovenské vlády. Jednání se nezúčastnil ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Podle slov Eduarda Hegera důvodem jeho neúčasti bylo to, že probíhala další jednání i na ministerstvu zdravotnictví.

Monika Kavecká, poslankyně NR SR a místopředsedkyně Odborového sdružení sester a porodních asistentek, potvrdila, že jednání byla korektní. „Konečně jsme měli pocit, že mzdové ohodnocení sester a dalších zdravotnických pracovníků bude opravdu motivační,“ dodala.

Peter Visolajský, předseda Lékařského odborového sdružení (LOZ), ocenil přístup premiéra, který si požadavky lékařů vzal k srdci. „Všichni vidíme, nejen lékaři, kteří na to dlouhodobě upozorňují, ale i pacienti, že naše nemocnice jsou ve velmi špatném stavu. Mnoho oddělení se ruší a zavírá, nebo se omezuje operativa pro nedostatek personálu. Nyní je hodina H, abychom situaci ve zdravotnictví řešili,“ konstatoval Peter Visolajský. Setkání s premiérem podle něj naplňují lékaře jistou nadějí, ale je důležité, aby dospěli ke konkrétním krokům, protože už více nemohou čekat. „My lékaři, jsme odhodláni udělat všechno, protože to čekají i naši pacienti. Na našich krocích se zatím nic nemění. Věřím, že se to někam pohne, protože jinou možnost, jak pomoci našemu zdravotnictví už nemáme. Nemůžeme připustit, aby se to dále zhoršovalo,“ uzavřel šéf LOZ.

Zástupce stavovských organizací nepozvali k jednání

Zástupci stavovských organizací upozornili, že nebyli pozváni na žádné pracovní setkání, kde by byl předložen návrh na zvýšení mezd zdravotnických pracovníků. Jedná se o Slovenskou komoru sester a porodních asistentek, Slovenskou komoru zdravotnických záchranářů, a zástupců odborů a komor ve zdravotnických povoláních, kteří byli autory otevřeného dopisu premiérovi. Těmi jsou Slovenská komora medicínsko-technických pracovníků, Slovenská komora fyzioterapeutů, Záchranná zdravotní služba Bratislava a Záchranná zdravotní služba Košice.

Jak dále uvádějí, o jednání o mzdách s představiteli vlády a zdravotníky se dozvěděli z médií. „Proto se ptáme – kdo a od koho dostal mandát na naše zastupování? Jak je možné, že o tak důležitém tématu, jako jsou mzdy pro všechny zdravotnické pracovníky, se jedná o nás bez nás? Nebo se opět jedná jen proto, aby se jednalo bez konkrétních závěrů? Jsme rozhořčeni ze způsobu komunikace, jakou si zvolilo Ministerstvo zdravotnictví SR a Vláda SR a která není znakem konstruktivního dialogu ve vyspělých demokraciích,“ uvádějí stavovské organizace.

Podle jejich slov, ministři a členové vlády rozehráli se zdravotníky velmi podivnou hru, jejíž vítězem zatím nevypadá být ani pacient, ani jeho ošetřující a léčící personál. „Zbývá nám jen věřit, že naše požadavky budou zohledněny,“ uzavírají zástupci stavovských organizací.

Jozef Brezovský