Slovenští zdravotníci nelékařských profesí ztratili s vládou trpělivost. Žádají okamžité navýšení mezd. Foto: StockSnap, licence CC0 1.0

Zdravotničtí pracovníci požadují od slovenské vlády urychlené zvýšení mezd

Zdravotnickým pracovníkům na Slovensku již došla trpělivost a vyzývají ministra zdravotnictví, představitele vlády a poslance Národní rady SR k bezodkladnému představení legislativy navyšující mzdy v co nejkratším čase. Uvádí se to ve společné výzvě slovenských stavovských a odborových organizací ve zdravotnictví – Slovenské komory sester a porodních asistentek, Slovenské komory zdravotnických záchranářů, odborové organizace Záchranné zdravotní služby (ZZS) Bratislava a ZZS Košice, a Slovenská komory medicínsko-technických pracovníků a Slovenské komory fyzioterapeutů.

Zdravotníci totiž očekávali splnění veřejného příslibu ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského, členů Výboru NRSR pro zdravotnictví, jakož i představitelů Vlády SR, že do 30. června 2022 bude představen konkrétní návrh úpravy mezd zdravotnických pracovníků s jasně definovaným termínem, od kdy budou mzdové koeficienty upraveny. „Bohužel, do konce června letošního roku se zdravotníci žádného finálního návrhu nedočkali. Bez jasného vysvětlení,“ uvádí se ve výzvě.

Hluboká personální krize

Stavovské a odborové organizace opakovaně upozorňují na obrovský nedostatek pracovních sil ve zdravotnictví. „Zatímco v okolních zemích projevily vlády vysokou míru pochopení pro zlepšení odměňování zdravotníků, aniž by se ti museli někoho doprošovat, představitelé naší země požadavky zdravotníků ignorují. Namísto konkrétních řešení jsou slovenští zdravotníci svědky natahování času, přestože dali kompetentním od února do června nerušených pět měsíců na přípravu stabilizace zdravotnického personálu,“ konstatují autoři výzvy.

Během pandemie COVID-19 si počtem již tak poddimenzovaní zdravotníci na Slovensku sáhli na dno svých sil. Dočkali se mimořádných příplatků vázaných na počet pacientů v nemocnicích a děkovných potlesků, což ani zdaleka nezabránilo jejich dalšímu odlivu. Současné mzdové koeficienty, podle zdravotníků, rostou nesrovnatelně pomaleji než inflace, kterou Národní banka Slovenska odhaduje v letošním a příštím roce kumulativně na úrovni 21,5 procent, což způsobí výrazný pokles reálných mezd zdravotníků.

„Nevidíme smysl a prostor pro další formální jednání bez jasných závěrů, které vypadají jen jako natahování času. Rovněž nás nebaví přihlížet na vnitřní politické spory, které zastiňují reálné problémy v naší zemi a ve zdravotnictví. Pokud má být tématem veřejné diskuse porušení dohod, tak chceme upozornit, že právě ministři, poslanci a představitelé vlády hrubě porušili dohodu a veřejný příslib představení navýšení mezd zdravotníků do konce června letošního roku, tedy do termínu, který sami navrhli. S přicházející další vlnou covid-19 a s potřebou systémových reforem ve zdravotnictví považujeme vyřešení otázky mzdového ohodnocení za zcela základní, bez jejíhož uzavření se budou problémy jen a jen prohlubovat. Personální krize našeho zdravotnictví je a bude podstatně horší než všechny uplynulé krize posledních let a doplatí na ni v první řadě občan a pacient,“ uzavírají stavovské a odborové organizace ve zdravotnictví.

-bre-