Ve druhém kvartálu roku 2022 se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobil počet inovativních léků, které budou k dispozici pacientům na Slovensku. Foto: StockSnap

Na Slovensku se za druhé čtvrtletí 2022 zdvojnásobil počet schválených nových léků

Ve druhém kvartálu roku 2022 se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zdvojnásobil počet inovativních léků, které budou k dispozici pacientům na Slovensku. Do seznamu kategorizovaných léků přibyly léky na onkologická, kardiologická či neurologická onemocnění. Od září se proces kategorizace ještě výrazněji zefektivní, a to díky velké lékové novele, kterou parlament schválil koncem června letošního roku.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo meziroční srovnání dostupnosti nových léků pro pacienty na Slovensku. Za druhé čtvrtletí 2022 kategorizační komise schválila celkem 24 léků. Ve stejném období loňského roku to bylo 12.

Ambice schvalovat inovativní léky

„Na ministerstvu máme v rámci kategorizačních komisí ambici schvalovat co možná nejvyšší počet inovativních léků a dohánět tak inovační deficit, který se zde léta akumuloval. Vývoj medicíny postupuje stále rychleji, a právě nové léky dokážou efektivněji zachraňovat zdraví i životy pacientů na Slovensku,“ prohlásil Róbert Babeľa, státní tajemník Ministerstva zdravotnictví SR.

Od prvního července jsou tak k dispozici nové léky pro arteriální plicní hypertenzi, pro léčbu anémie, chronické srdeční selhání nebo léčbu chronické lymfocytární leukémie. Výrazného posunu bylo dosaženo v dostupnosti úhrady moderních léků na karcinom plic. Podle slovenského ministerstva zdravotnictví se proces kategorizace nových inovativních léků na podkladě nové legislativy naplno rozjede už v září letošního roku. Od tohoto měsíce bude kategorizační komise hodnotit a posuzovat nové léky podle pravidel, která zavedla velká léková reforma ministerstva zdravotnictví.

Efektivní a účelné vynakládání financí

Novela zásadním způsobem zlepšila podmínky pro vstup prokazatelně účinných inovativních léků na slovenský trh a odstranila rozdíly v přístupu pacientů k léčbě těmito léky. Zároveň však zajišťuje, aby vynakládání finančních prostředků bylo efektivní a účelné.

„Přijetím reformy se na jedné straně slovenským pacientům postupně zpřístupňují nejnovější, nejmodernější a prokazatelně účinné léky, na straně druhé se odbouraly zbytečné časové průtahy,“ dodal Róbert Babeľa.

Velká léková reforma byla připravována také ve spolupráci s pacientskými organizacemi. Novelu schválil slovenský parlament 22. června 2022. Poprvé se použije v praxi na zářijovém zasedání kategorizační komise.

Jozef Brezovský