Foto: Pixabay

Situace s personálem se na Slovensku zhoršuje i v sociálních službách. Hrozí, že se nebude mít kdo starat o pacienty

Komora pečovatelek Slovenska (Komora opatrovateliek SlovenskaKOS) upozorňuje, že situace se rapidně zhoršila nejen ve zdravotnictví, ale také v sociálních službách. „Odchod pečovatelek do zahraničí a dlouhodobě nejnižší mzdy byly přitom součástí systému sociálních služeb již v minulosti. V současnosti tyto problémy nejen přetrvávají, ale eskalují,“ upozorňuje Dana Grafiková, předsedkyně KOS. Při zdražování se podle ní nikdo nezabývá ležícími a imobilními příjemci péče, zda si mají z čeho kupovat léky a zdravotnické pomůcky, ale ani pečovatelkami, které pracují za minimální mzdy.

Minimální mzdy, minimální důchody

KOS upozorňuje, že pečovatelky mají dlouhodobě nejnižší mzdy v rámci slovenského hospodářství a přitom jejich každodenní fyzické a psychické nasazení činí tuto práci jednou z nejtěžších, ale zároveň nejpřínosnějších pro společnost. „Když říkáme, že máme problém s personálem ve zdravotnictví, tak v sociálních službách to vynásobme krát dva. Máme akutní nedostatek a vyhoření pečovatelek. Pečovatelky v terénní službě pracují dlouhodobě za minimální mzdu, někdy i celý svůj život. Tyto, ale i všechny ostatní ženy budou mít potom také důchody za celoživotní těžkou práci minimální,“ konstatuje Dana Grafiková.

V Zařízeních sociálních služeb pracují pečovatelky za mzdy měsíčně od cca 762 eur (zhruba 19 tisíc korun), podle možností poskytovatele a v závislosti na tom, zda je veřejný nebo neveřejný. „Tyto, většinou ženy, jsou po mnoha letech práce zcela zničeny a půjdou na minimální důchod, pokud se mezi tím už nedostaly na invalidní,“ připomíná předsedkyně KOS.

Potřeba reformy sociálních služeb

KOS tvrdí, že covid způsobil, že toto vyhoření přichází podstatně dříve. „Můžeme obecně říci, že po covidu jsou téměř všechny pečovatelky vyhořelé. Nedostalo se jim přitom žádného poděkování, ani perspektivy do budoucna. Navrhovali jsme lázeňskou léčbu nebo extra volno. Ovšem to, co navrhujeme a žádáme dlouhodobě, je zvyšování platů. Tak, aby i společnost ukázala, jak si této těžké a společensky hodnotné práce cení. V minulosti obešla finanční covidová pomoc v první i druhé vlně množství pečovatelek, protože po covidu už nebyly v pracovním poměru u poskytovatelů,“ dodává Dana Grafiková.

Podle KOS má vláda ve svém programovém prohlášení reformu sociálních služeb. Avšak tak, jako ve zdravotnictví, jakýkoli dobrý úmysl nebude umět zrealizovat, pokud nebude mít s kým. Toto reálně hrozí podle KOS i sociálním službám.

-bre-