Pokud se nepřistoupí k systematickým změnám, v krátké době se nebude mít kdo starat o naše klienty odkázané na naši péči,“ tvrdí předsedkyně Komory pečovatelek Slovenska. Foto: Pixabay

Slovenská vláda neplní své programové prohlášení v oblasti sociálních služeb, tvrdí pečovatelky

Občanské sdružení Komora pečovatelek Slovenska (KOS) vyzývá slovenskou vládu, aby začala plnit své programové prohlášení v oblasti sociálních služeb. „Programové prohlášení vlády schválila na její návrh v parlamentu 30. dubna 2020 celá koalice. Upozorňujeme, že i přesto, že si vláda schválila ambiciózní systémové změny, do dnešního dne zůstalo pouze při prohlášení,“ říká Dana Grafiková, předsedkyně KOS.

Navrhované změny měly systém zpřehlednit a zpřístupnit pro příjemce sociálních služeb i personál. Současný stav a přetrvávající problémy podle KOS však dostávají obě skupiny i poskytovatele do stále větších problémů.

„Požadavky na zdravotní, resp. ošetřovatelskou, péči poskytovanou mimo zdravotnická zařízení stále rostou. Pomáhající personál nemůže suplovat zdravotnický personál. Pečovatelky nejsou kompetentní vykonávat práci sester. Kdo má provádět ošetřovatelské úkony v současné éře, kdy zdravotnický personál nemáme ani v nemocnicích a tímto způsobem se úplně vytratí i ze sociálních služeb?“ ptá se Dana Grafiková.

Požadavek na navýšení mezd

KOS tvrdí, že už není ani dostatek pomáhajícího personálu při lůžkách a v terénu. „Pečovatelky pracují dlouhodobě, někdo i celoživotně, za minimální mzdy, dokud se nesedřou a neskončí v invalidním nebo starobním důchodu, který mají vzhledem k nízké mzdě minimální,“ pokračuje Grafiková.

KOS dlouhodobě požaduje zvýšení mezd pečovatelek na úroveň, která odpovídá jejich maximální náročné fyzické a psychické práci. „V některých zařízeních za jednu dvanáctihodinovou směnu při manipulaci s klientem pečovatelka zvedne (otočí, přeloží) i několik tun. Někdy více, někdy méně, ale je to ohromující číslo. Proto požadujeme systémovou změnu, která jim zajistí normální život, a nikoli živoření od výplaty k výplatě z minimální mzdy až do úplného vyčerpání a vyhoření,“ konstatuje Grafiková.

Řešení vidí KOS ve změně systému sociálních služeb, k němuž se zavázala slovenská vláda ve svém programovém prohlášení. To však nenaplňuje. Také se zavázala vytvořit novým zákonem upravený systém dlouhodobé zdravotně-sociální péče, včetně jeho financování, jako společný projekt ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny a ministerstva zdravotnictví, a zajistit tak jeho plynulý přechod z akutní zdravotní péče do dlouhodobé péče. „Pokud se nepřistoupí k systematickým změnám, v krátké době se nebude mít kdo starat o naše klienty odkázané na naši péči,“ uzavírá předsedkyně KOS.

Jozef Brezovský