Ján Švihra z Urologické kliniky Univerzitní nemocnice v Martině. Foto: Univerzitní nemocnice v Martině

V nemocnici v Martině využívají fúzní biopsii prostaty jako první na Slovensku


Fúzní biopsie prostaty je v urologii relativní novinkou. Urologická klinika Univerzitní nemocnice v Martině jako první na Slovensku přešla na tzv. transperineální metodu biopsii prostaty. „Vzorek, pomocí něhož umíme zachytit rakovinu, se z prostaty odebírá jehlou přes kůži, na rozdíl od běžné metody, při které se jehla do prostaty dostane přes konečník. Výsledky jsou velmi dobré, s naším týmem jsme zákrok dělali již více než stovce pacientů a komplikace jsme neměli téměř žádné. Co se týče záchytů rakoviny, naše zkušenosti jsou stejné jako jinde ve světě,“ jmenoval výhody nové metody Ján Švihra z tamní Urologické kliniky.

Výsledky prezentoval Ján Švihra také na Onko-urologickém sympoziu a na novou metodu začal školit další lékaře po Slovensku. Urologové martinské nemocnice využívají pro fúzní biopsii speciální software vyvinutý ve Francii, který je na Slovensku jedinečný.

„Přesně si pamatuje místo vpichu do prostaty. Obraz umí následně zrekonstruovat a v případě opakované biopsie určit přesné místo, ze kterého je třeba vzít vzorek. Případně se opakování vyhnout a odebrat vzorek ze zcela jiného místa,“ vysvětlil výhody softwaru Ján Švihra a zároveň doplnil, že Urologická klinika Univerzitní nemocnice v Martině (UNM) získala grant slovenského ministerstva zdravotnictví, díky němuž aktuálně zkoumají podání lokální léčby přímo do postiženého místa v prostatě.

Nová metoda poskytuje přesnější informace

Benefitem transperineální metody pro pacienta je podle Jana Švihry významné snížení rizika infekce, protože jehla neprochází přes konečník. „Nejdůležitějším benefitem je míra záchytu rakoviny. Fúzní biopsie nám poskytuje daleko přesnější informace. Vidíme ložisko, do kterého jehlu směřuje, takže biopsii neděláme „naslepo“,“ vysvětluje urolog.

Metoda zároveň umožňuje lékařům odebrat vzorky z takové části prostaty, kam by se jiným přístupům nedostaly. „Podstoupil jsem i starou metodu, tehdy mi nic nenašli. Měl jsem opět zvýšenou hodnotu onkomarkerů v krvi. Lékaři mi navrhli, jestli bych souhlasil, aby mě operovali novou metodou. Vysvětlili mi všechno, jak bude zákrok probíhat, takže jsem si uměl představit, co mě čeká,“ řekl před biopsií pacient.

Na preventivní prohlídky chodí jen 14 procent mužů

Případů rakoviny prostaty podle urologa Jana Švihry na Slovensku přibývá. „Je to důsledek toho, že se u nás zlepšuje diagnostika, a zároveň stárne populace. Hlavním rizikovým faktorem tohoto onkologického onemocnění je věk. Tím, že se snažíme dělat mezi muži osvětu, na preventivní prohlídky jich přichází více, než tomu bylo v minulosti.“ Číslo je však přesto stále velmi nízké. Preventivní prohlídku by měl absolvovat každý muž nejpozději po padesátce. Podle údajů Slovenské urologické společnosti ji u nás absolvuje jen 14 procent mužů. Rakovina, kterou lékaři při vyšetření odhalí, je přitom ve většině případů nízko riziková a v počátečních stádiích.

„Umíme ji mnohem jednodušeji léčit nebo i vyléčit. Určitě i zde platí – čím dříve, tím lépe. Rakovina prostaty je dnes léčitelné onemocnění, léčbě se věnují kolegové i na naší klinice.“ Podle Jana Švihry je příčinou nízkého počtu mužů, kteří chodí na preventivní prohlídky k urologovi, nevědomost, a zejména ostych. „Strach mají zejména z vyšetření přes konečník, což trvá jen pár vteřin. Většina nakonec stejně řekne, že se bála zbytečně,“ uzavřel Ján Švihra.

Jozef Brezovský