Foto: Sébastien Bertrand/ Wikimedia, licence CC BY 2.0

Evropská komise zablokovala farmaceutickou akvizici za sedm miliard dolarů. Jiná byla oznámena

Americká společnost Illumina bude muset zrušit již dokončené převzetí biotechnologické firmy Grail. Do transakce za 7,1 miliardy dolarů totiž „hodila vidle“ Evropská komise, která je vrcholným orgánem antimonopolní politiky v Evropské unii. O blokaci akvizice informovala mezi jinými agentura Reuters. Mezitím se ale jiné dvě americké farmaceutické firmy dohodly na osmimiliardové akvizici.

Americká farmaceutická společnost Illumina dokončila akvizici biotechnologické firmy Grail již v srpnu minulého roku. A to ještě před posouzením obchodu ze strany Evropské komise, vrcholného orgánu Evropské unie v oblasti hospodářské politiky.

Výsledek rozhodování Komise se nyní dostavil a není pro obě firmy příznivý. „Naše hloubkové šetření potvrdilo prvotní obavy. Ukázalo se, že Illumina má dominantní postavení v oblasti sekvenování nové generace, a to v takovém rozměru, že by to znamenalo velkou překážku pro ostatní konkurenty, kteří by chtěli na trh vstoupit,“ citovala agentura Reuters eurokomisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou.

Vestagerová rovněž zmínila, že v nejbližších dnech bude vydáno oficiální rozhodnutí, v němž Evropská komise mimo jiné nařídí společnosti Illumina, aby dohodu o akvizici anulovala a obnovila nezávislost biotechnologické společnosti Grail.

Illumina se bude bránit, v Americe už uspěla

Americká Illumina se ale s rozhodnutím Evropské komise nehodlá smířit. A veto Komise hodlá zpochybnit. „Abychom ale byli připraveni na očekávaný příkaz Evropské komise k prodeji, budeme v nadcházejících měsících přezkoumávat strategické alternativy pro Grail v případě, že vynucený prodej společnosti Grail nebude pozastaven,“ uvedla Illumina ve svém prohlášení, na které se agentura Reuters odvolává.

Evropské komisi mimo jiné vadí, že Illumina nabídla svou licenci na svůj patent pro sekvenování nové generace několika dodavatelům s ustanoveními ve smlouvách platnými až do roku 2033. Rovněž podle EK nabídla patentové „příměří“ čínskému konkurentu BGI Genomics.

Ilumina je podle informovaných zdrojů, na něž se Reuters odkazuje, již se zástupci Evropské komise v jednání o celé záležitosti týkající se zablokování akvizice společnosti Grail. Illumina rozhodně své zbraně neskládá, a to zejména pod vlivem nedávného vítězství ve sporu s americkou Federální obchodní komisí (FTC – Federal Trade Commission) ve stejné věci. FTC totiž rovněž akvizici zablokovala, a oznámila, že s proti rozhodnutí správního soudu odvolá.

Sloučení amerického řetězce lékáren s technologiemi

V uplynulém týdnu byla oznámena jiná akvizice v rámci farmaceutického průmyslu. Americká společnost CVS Health, která mimo jiné v USA provozuje jednu z největších sítí lékáren, koupí poskytovatele zdravotní péče, společnost Signify Health. CVS za jednu akcii zaplatí 30,50 dolaru, což znamená, že za celou Signify Health vydá přibližně osm miliard dolarů (asi 196 miliard korun).

Podle finančního ředitele společnosti CVS Health Shawna Guertina akvizice přinese přístup k několika patentům a rovněž výrazné zlepšení kvality péče, kterou CVS poskytuje. „Nemůžeme být více potěšeni. Signify je prvním krokem na naší cestě k vybudování různorodé organizace zdravotnických služeb, která změní způsob poskytování péče,“ uvedl Guertin podle americké stanice CNBC.com.

Dohoda přišla podle expertů do určité míry jako reakce na postup konkurentů do farmaceutického byznysu. Například společnost Amazon v červenci oznámila, že kupuje řetězec ordinací praktických lékařů One Medical za necelé čtyři miliardy dolarů (asi 100 miliard korun). Společnost Walgreens buduje vedle svých drogerií stovky lékařských ordinací prostřednictvím partnerství s VillageMD, která zajišťuje primární péči. Walgreens získá ve VillageMD věšinový podíl.

Petr Musil