Přestože většina typů viru HPV nezpůsobuje lidem žádné problémy, některé mohou při nedostatečné imunitě vyústit ve velmi vážná onemocnění. Pravidelné preventivní prohlídky a očkování jsou nejúčinnějším způsobem, jak tomu předejít. Foto: Pixabay

Každá třetí žena s rakovinou děložního čípku diagnostikovanou na Slovensku svému onemocnění podlehne. Zájem o očkování ale stoupá

Zdraví žen nejčastěji ohrožuje rakovina děložního čípku, jejíž příčinou je v 99 procent případů lidský papilomavirus (HPV). Nebezpečná je v tom, že nebolí a mnohé ženy ji odhalí pozdě. Na Slovensku každoročně onemocní rakovinou děložního čípku více než 600 žen, z nich polovina je diagnostikována ve 2. a ve 3. stadiu a 200 zemře. Úmrtím na rakovinu děložního čípku či na rakovinu prsu lze přitom účinně předcházet prevencí a očkováním.

Preventivní prohlídku u gynekologa v roce 2021 absolvovalo 423 606 žen. Mnohé ji však stále ignorují i ​​několik let. „Virus HPV, který rakovinu děložního čípku způsobuje, se přenáší zejména pohlavním stykem, ale například i dotykem, kontaminovanými předměty nebo z matky na dítě již během porodu. Během svého života se s ním opakovaně setká až 80 procent populace. Přestože většina jeho typů nezpůsobuje lidem žádné problémy, některé mohou při nedostatečné imunitě vyústit ve velmi vážná onemocnění. Pravidelné preventivní prohlídky a očkování jsou nejúčinnějším způsobem, jak tomu předejít,“ zdůrazňuje Beata Havelková, místopředsedkyně představenstva Všeobecné zdravotní pojišťovny (VšZP).

Dětem ve věku 12 let je vakcína plně hrazena

Od května letošního roku je ze zdravotního pojištění plně hrazena dvoudávková vakcína Gardasil 9 proti viru HPV, a to dětem ve věku 12 let (tedy od 12 let do 12 let a 364 dní).

První dávka vakcíny musí být podána mezi dnem 12. narozenin a dnem, který předchází 13. narozeninám, druhá dávka o půl roku později. Vakcína obsahuje devět genotypů tohoto viru a dokáže chránit před 90 procenty všech nádorů spojených s HPV infekcí. „V roce 2021 se vakcínou proti HPV dalo očkovat 5 728 našich pojištěnců. Zájem o toto očkování meziročně narůstá,“ přibližuje Eva Peterová, manažerka komunikace VšZP. V květnu 2022 tuto možnost využilo 2 135 dětí ve věku 12 let. V červnu 2022 to bylo 1 306 dětí. Pro srovnání, v květnu 2021 se dalo očkovat vakcínou Gardasil 9 celkem 278 dětí, v červnu 2021 to bylo 279 dětí.

VšZP zahrnula mezi své benefity i očkování proti HPV infekci nad rámec zákona. Nadále proplatí do 50 procent z ceny každé vakcíny i dětem od 13 do 18 let (přesněji do věku 17 let a 364 dní). „Pojištěnci mohou požádat o příspěvek na tento doplatek a to do výše 31,45 eur (zhruba 800 korun) na jednu dávku vakcíny. Žádost mohou poslat hned po podání první dávky,“ doplnila Eva Peterová. Zájem o očkování roste i mezi mládeží od 13 do 18 let. Zatímco v lednu 2022 se dalo očkovat 390 starších dětí, v květnu to bylo až 2078.

Ženské zdraví ohrožuje i rakovina prsu, jejíž výskyt stoupá s věkem, narůstá však i počet žen s rakovinou prsu mladších 45 let. Tu přitom dokáže včas odhalit mamografie, přesto se tohoto vyšetření účastní jen 35 procent žen. „Meziročně narůstá počet žen s karcinomem prsu mladších 45 let. I proto nabízíme preventivní mamografické vyšetření bez limitu v termínu do 15 dnů od objednání ve vybraných zdravotnických zařízeních. Dokážeme tak ročně zachránit až 300 žen,“ upřesňuje Eva Peterová.

-bre-