Pravidelně se proti chřipce nechává očkovat zhruba pět až sedm procent populace a pětina seniorů. Přitom i nákaza chřipkou a následné komplikace ve formě zápalu plic či infekce pneumokokem mohou být i smrtelné. Foto: pixabay.com

Praktici čekají větší epidemii chřipky, nejdřív ale radí očkování proti covidu

Praktičtí lékaři očekávají větší epidemii chřipky než v předchozích letech. Nejdřív ale radí přeočkování proti covidu-19, jehož vlna nastoupí ještě před ní. Na dnešní tiskové konferenci to řekl vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Bohumil Seifert. Podle doporučení vakcinologů je možné si nechat obě očkování podat i najednou.

Počty pozitivních testů na koronavirus po menší letní vlně znovu rostou od konce srpna, v pondělí jich bylo více než 3700. Kromě jednoho červencového dne jich bylo víc naposledy v dubnu. Odborníci nástup další vlny očekávají na přelomu října a listopadu. Případů chřipky obvykle začíná přibývat před koncem roku, maximum epidemie je obvykle mezi lednem a březnem.

„Jsou určité indicie, že letos by mohla být epidemie chřipky silnější. Ukazuje se, že v tomto severní polokoule kopíruje to, co se stalo na jižní. A tam byla epidemie chřipky větší,“ uvedl Seifert. V posledních dvou letech byly kvůli změnám chování lidí kvůli epidemii koronaviru, jako je častější mytí rukou nebo nošení roušek či respirátorů, epidemie chřipky v ČR slabé. Pravidelně se proti chřipce nechává očkovat zhruba pět až sedm procent populace a pětina seniorů. Přitom i nákaza chřipkou a následné komplikace ve formě zápalu plic či infekce pneumokokem mohou být i smrtelné.

Pro lidi nad 65 let a některé chronicky nemocné je vakcína proti chřipce hrazena každý rok z veřejného zdravotního pojištění, mladším na ni zdravotní pojišťovny přispívají. Také proti těžkému průběhu covidu-19 bude podle odborníků zřejmě třeba se očkovat pravidelně.

„Druhou posilující dávku důrazně doporučujeme osobám starším 60 let a těm, kteří mají zvýšené riziko,“ uvedl Seifert. I v ordinacích praktických lékařů je dostupná vakcína upravená na variantu omikron BA.1, na některých dalších očkovacích místech od úterý i proti variantám BA.4 a BA.5.

„Je pravděpodobné, že virová zátěž bude s přicházejícím podzimem narůstat a s ní i počty nakažených covidem-19. Věříme ale, že díky kombinaci promořenosti a relativní proočkovanosti české společnosti nás letos nečeká tak náročný podzim jako loni,“ doplnil.

Doporučení, jak se léčit doma

Varianta omikron podle lékařů obvykle nezpůsobuje tak vážné příznaky, že by byla nutná hospitalizace. Odborná společnost všeobecných lékařů proto vytvořila pro pacienty doporučení, jak se léčit doma. Doporučují v něm léky na horečku, dráždivý kašel a usnadňující vykašlávání, varují zároveň před užíváním jejich nevhodných kombinací.

„U některých pacientů s mírnými potížemi může dojít zhruba po týdnu k významnému zhoršení stavu a potřebě nemocniční léčby,“ uvádí doporučení. Mezi varovnými příznaky, při nichž už bývá důvod pacienta hospitalizovat, uvedli lékaři například dušnost, zadýchávání při řeči, zchvácenost, dehydratace, porucha vědomí nebo horečka nad 38,3 stupně Celsia, která nereaguje na léky snižující teplotu. Varující je také počet dechů u dospělých přes 25 za minutu, tepů v klidu více než 125 za minutu a hodnota saturace změřená pulzním oxymetrem nižší než 93 procent.

Rizikovým pacientům, například s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obézním nebo s vážnými nemocemi srdce, jater, ledvin či plic nebo léčeným kvůli rakovině, mohou lékaři před zhoršením jejich stavu předepsat léky antivirotika. „Dosud tedy molnupiravir a každým dnem očekáváme, že bude dostupný i paxlovid. Díky tomu věřím, že případnou podzimní vlnu bychom měli zvládnout lépe než v minulých letech,“ dodal.

Lék paxlovid si pacient či jeho blízký mohou zatím vyzvednout jen v nemocniční lékárně, ministerstvo ale připravuje změnu, aby byl k objednání do všech lékáren. Seifert také připomněl, že stále platí pro nakažené s pozitivním testem povinná sedmidenní izolace a pro jeho nejbližší kontakty karanténa.

-čtk-